Essentiële gitaartechnieken voor rockmuziek
De gitaar is hét instrument van de rockmuziek. Iedereen kent wel gitaristen die naam hebben gemaakt als rockmuzikant: Slash van Guns N’ Roses, Chuck Berry, Mark Knopfler en Jimi Hendrix zijn zelfs bekend bij wie niet gitaar speelt. Ervaren gitaristen hebben zonder twijfel weleens gehoord van Paul Gilbert, Uli Jon Roth en natuurlijk Eddie van Halen, die overigens in Nederland is geboren. Wie het geluid van deze gitaristen wil evenaren, moet bepaalde technieken in de vingers hebben. Welke technieken zijn dat precies?
De blues
Rockmuziek is ontstaan uit de blues en dat hoor je in de bekendste rockriffs. Wil je echt hard knallen op het podium, dan zijn blues toonladders onontbeerlijk. De pentatonische toonladder leent zich uitstekend voor rocksolo’s. Veel bekende rockgitaristen voegen hier en daar nog wat noten toe aan deze toonladder. Dat soort kunstjes leer je alleen maar door veel rock te spelen en je niet te veel aan de regels te houden.
Snaren dempen
Op de ballades na vraagt rockmuziek om een scheurend gitaargeluid. Je mag de overdrive op je versterker dus aardig opschroeven. Het nadeel is alleen dat overdrive niet alleen jouw muziek versterkt, maar ook alle andere willekeurige geluiden die je gitaar maakt. Je moet er dus voor zorgen dat de rest van je instrument muisstil is terwijl je een noot speelt. Doe je dat niet, dan hoort je publiek vooral ruis.
Plectrum
Je moet je plectrum goed kunnen gebruiken, wil je indrukwekkende en goed klinkende rockriffjes schrijven. Pak die metronoom er dus bij en neem je toonladders en andere oefeningen gedisciplineerd door zodat je geen raar figuur slaat op het podium.
Speciale elementen
Plug eens een Fender in je versterker in en zet de overdrive op maximaal. De kans is heel groot dat je een vervelende ruis hoort. Er zijn lange tijd geleden speciale elementen ontworpen die die ruis onderdrukken: humbuckers. Echte rockgitaren hebben minstens één humbucker (vaak in de brug). Verder hoef je geen speciale eisen aan een rockgitaar te stellen: zolang hij maar lekker speelt, komt het allemaal goed. Rock on!