Gitaarelement

Actieve versus passieve elementen. Je hebt misschien wel eens gehoord van EMG-elementen. Dat zijn speciale elementen die negen van de tien keer actief zijn. Daarnaast bestaan er ook passieve elementen, zowel van EMG als van andere merken. Wat wil actief of passief precies zeggen? En wat heb je aan dat soort speciale elementen?

Voorversterker

Een actief element is een gitaarelement dat je signaal als het ware kneedt voordat het je versterker ingaat. Daardoor versterkt je versterker net iets andere frequenties dan bij normale elementen, die ook wel passief worden genoemd. Die naam doet een passief element niet bepaald eer aan, maar dat is onterecht. Passief moet namelijk niet negatief worden opgevat. Of jij iets hebt aan een actief element, ligt aan het geluid dat je wilt krijgen.

Lekker scheuren

Actieve elementen zijn tegenwoordig vooral populair bij rock- en metal gitaristen. Dat komt doordat actieve elementen vaak nogal ‘steriel’ klinken. Ze zijn heel helder, wat buitengewoon nuttig is voor het zware scheurgeluid dat je nodig hebt voor zwaardere muziekstijlen. Dat is gelijk het nadeel van actieve elementen: wie vooral akoestische gitaarklanken of klanken met lichte overdrive gebruikt, zal actieve elementen te koud vinden klinken.

Jazzoorsprong

Toch staan actieve elementen waar mogelijk hun mannetje buiten de rock- en metal muziekstukken. Actieve elementen zijn namelijk niet geboren uit zware muziek, maar uit de jazz. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Jazzgitaristen wilden destijds een gitaarelement dat akoestische klanken zo helder mogelijk opving. Tegenwoordig gebruiken jazzgitaristen nog steeds wel actieve elementen, maar het passieve element heeft ook zeker terrein gewonnen.

Bekendste merken

Naast EMG produceert ook Seymour Duncan actieve elementen: de zogenaamde Blackouts. Die zijn de laatste jaren erg in trek bij gitaristen die EMG’s niet zo zien zitten. Of ze daadwerkelijk beter zijn, valt te betwijfelen; de populariteit van de Blackouts is vooral aan de nieuwigheid ervan te danken. Het zijn desondanks uitstekende elementen voor wie zich verdiept in loodzware muziekstijlen.

Batterij

Actieve elementen verschillen op een vlak ontzettend van passieve elementen: ze hebben een aparte stroomtoevoer nodig. Die stroom krijgen ze van een batterij van 9 volt, waarvoor vaak speciaal plaats is gemaakt. Zorg dat je altijd een extra batterij in je gitaartas of -koffer hebt zitten, want anders zit je halverwege een optreden opeens zonder gitaargeluid. Met een lege batterij maakt je gitaar namelijk bar weinig herrie.