Een stemapparaatje: een onmisbaar hulpmiddel

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk van je gitaar genieten. Heerlijk spelen wanneer je maar wilt. Misschien vind je het ook leuk om voor anderen te spelen. Helemaal dan is het van groot belang dat je gitaar zuiver is. Je kunt technisch nog zo goed spelen; wanneer je gitaar niet goed is gestemd, zal het resultaat van jouw spel gewoon niet lekker klinken. Daarom zijn stemapparaatjes handig. Sterker nog: een stemapparaatje is een onmisbaar hulpmiddel. Graag gaan wij in op de ins en outs en de verschillende mogelijkheden.

Een stemapparaatje is een onmisbaar hulpmiddel voor een zuivere gitaar

Je gitaar raakt ontstemd. Dat is logisch. Tijdens het spelen, maar ook tijdens het vervoeren verandert de spanning van de snaren. Dit kan ook gebeuren onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid. Dit beïnvloedt namelijk zowel de snaren als het hout. Kortom: wil je fijn blijven spelen op je gitaar en een zuiver geluid produceren, dan is het noodzakelijk om je gitaar te stemmen. Een stemapparaatje is een onmisbaar hulpmiddel daarbij.

Hoe vaak moet je jouw gitaar stemmen? Dat is geheel afhankelijk van de omgeving, hoe vaak je speelt en de aard van je gitaar. Feit is dat elke gitaar periodiek gestemd moet worden. Soms elke dag, of elke keer voordat je gaat spelen, soms na enkele weken. Een geoefend oor hoort vaak al snel wanneer de gitaar niet goed is gestemd. Dit kan echter lastig zijn, wanneer je bijvoorbeeld geen muziek begeleidt. Wanneer je alleen afgaat op het geluid van jouw gitaar, is soms lastig vast te stellen of deze nog wel zuiver is. Je zou dan kunnen denken: dat maakt niet uit, je speelt immers niet met andere muziek mee. Toch is het ook dan belangrijk om regelmatig te stemmen, zodat je geen verkeerd gehoor ontwikkelt.

Op gehoor of met een stemapparaatje?

Om je gitaar goed te stemmen, kun je gebruikmaken van je gehoor of van een apparaatje. Wanneer we zeggen “op je gehoor” komt hier natuurlijk wel nog een check bij kijken. Je gebruikt namelijk een stemfluitje of stemvork als ijkpunt. Vervolgens stem je jouw snaren daarop af. Iemand met een goed ontwikkeld gehoor, kan dit goed doen. Het vereist echter wel oefening en kan best wel wat tijd in beslag nemen. Je moet immers ook alle snaren op elkaar afstemmen.

Het is helemaal geen schande om gebruik te maken van een hulpmiddel. Sterker nog: het is absoluut aan te raden. Wanneer je gebruikmaakt van een stemapparaatje weet je zeker dat het resultaat ook echt goed is. Je kunt een los stemapparaatje kopen dat je mee kunt nemen, of tegenwoordig ook een app op je telefoon gebruiken. Waar je ook voor kiest: een stemapparaatje is een onmisbaar hulpmiddel als je zuiver wilt kunnen spelen. Zeker als je een beginnende speler bent en (nog) niet beschikt over een feilloos muzikaal gehoor. Zelfs professionele muzikanten maken vaak nog gebruik van een stemapparaatje.

De verschillende soorten stemapparaatjes

Een stemapparaatje is dus een onmisbaar hulpmiddel, maar wat voor soort apparaat is voor jou het beste geschikt? Je hebt namelijk keuze uit diverse soorten. Veelvoorkomend is het “clip on” stemapparaat. Dit apparaatje zet je met een klem op de kop van de gitaar. Dat is handig, want zo kun je eenvoudig een gitaar aanslaan en zien of hij de juiste toon raakt. Op een schermpje kun je zien of de toon te laag op te hoog is, meestal met behulp van kleuren. Vaak wordt gewerkt met rode en gele kleuren en kleurt het schermpje of lampje groen wanneer de juiste toon bereikt is. Natuurlijk is zo’n apparaatje mobiel en kun je het overal mee naartoe nemen. Hierdoor is het stemmen van je gitaar altijd een fluitje van een cent. Wil je gaan spelen, dan kun je even snel checken of je gitaar nog goed gestemd is.

Overigens hoeft een apparaatje met deze mogelijkheden niet per definitie een clip on te zijn. Je kunt ook kiezen voor een stemapparaat dat werkt met een microfoon op afstand. Dit apparaatje kun je gewoon in de buurt neerzetten. Dat is zeer handig wanneer je tijdens het spelen nog wilt finetunen. Als je het apparaat in het zicht plaatst, kun je te allen tijde stemmen.

Losse, generieke stemapparaatjes

Voordat clip on stemapparaatjes populair werden, gebruikten mensen vaak losse, generieke stemapparaatjes. Die kun je nog steeds kopen en daar is helemaal niets mis mee. Ze zijn misschien iets minder snel in gebruik dan de clip ons, maar daar staat tegenover dat ze wel vaak goedkoper zijn en gewoon prima werken. Deze apparaten kunnen de losse tonen in E, A, D, G en B, E herkennen, de meest gebruikte indeling. Zo kun je elke snaar aanslaan en laat het apparaatje zien of deze de juiste toon produceert.

Wie al zeer lang gitaar speelt, herkent misschien zelfs nog wel de meest gebruikte apparaatjes voor deze tijd.  Zowel de clip ons als de generieke stemapparaten werken namelijk met behulp van elektriciteit. Voor die tijd was een stemfluitje de enige optie. Hier moest je zelf op blazen en vervolgens de toon van de snaar erop afstemmen. Dit vergde alsnog een goed gehoord.

Sommige stemapparaatjes kunnen automatisch tonen herkennen

Wil je echt maximaal gebruiksgemak en vind je een stemapparaatje een onmisbaar hulpmiddel? Kies dan voor een chromatisch stemapparaat. Dit slimme apparaatje kan namelijk zelf horen welke toon je aanslaat. Of althans: welke toon je aan zou moeten slaan. Het grote voordeel van dit soort stemapparaatjes is dat je niet aan de E-A-D-G-B-E stemming vast zit, maar ook een andere stemming kunt gebruiken.

Een kleine investering, een groot gemak

Een stemapparaatje is een onmisbaar hulpmiddel dat slechts een zeer geringe investering vraagt. Voor om en nabij de tien euro heb je een prima exemplaar. Er zijn ook exemplaren speciaal voor elektrische gitaren. Deze kun je direct met de gitaar verbinden.

Met een stemapparaatje heb je dus je onmisbare hulpmiddel, maar dat maakt je natuurlijk nog geen goede gitarist. Wil je goed gitaar leren spelen? Volg dan online gitaarlessen bij Onlinemuziekcursus.nl. Wij bieden je voor slechts 47,- euro levenslange toegang tot de basislessen. Volg online gitaarles, leer klassiek gitaar spelen en combineer dit bijvoorbeeld met online leren zingen.