Gitaar stemmen

De klank van een gitaar behouden: Wanneer je korte of langere tijd geleden een gitaar hebt aangeschaft, is het belangrijk dat deze regelmatig gestemd wordt. Een gitaar die niet gestemd wordt, raakt op een gegeven moment zijn mooie klankkleur kwijt en dat zou het gitaar spelen geen recht doen. Een gitaar stemmen kan op verschillende manieren. Dit is onder andere afhankelijk van wat voor soort gitaar je hebt aangeschaft. Temperatuurwisselingen kunnen invloed hebben op de klank van je gitaar, net als het veelvuldig gebruik van een vibrato.

De stemming van de 6-snarige gitaarGitaar stemmen

Wanneer je een 6-snarige gitaar wilt stemmen, dan gaat dit van E-A-D-G-B-E. Dit is de normale stemming. Je begint bij de dikste snaar en eindigt bij de dunste snaar. Dikke snaren geven een voller geluid dan dunnere snaren. Wanneer je dikkere snaren iets lager stemt, kun je ze ook gemakkelijker bespelen. Dit komt omdat ze minder strak gespannen staan.

De stemming van de 12-snarige gitaar

Heb je een 12-snarige gitaar? Dan wordt deze anders gestemd dan de 6-snarige gitaar. De stemming van de 12-snarige gitaar gaat als volgt: e E – a A – d D – g G – B B – E E. De kleine letters staan voor snaren die een octaaf hoger gestemd staan. De eerste 4 hebben dus elk een octaafsnaar er naast. De B en de hoge E zijn dubbel en 2 keer hetzelfde gestemd. Omdat er een hoge spanning op de 12-snarige gitaar zit, wordt de gitaar vaak iets lager gestemd.

Een basgitaar stemmen

Een basgitaar stemmen gaat weer net iets anders, dan een 6-snarige of 12-snarige gitaar. Je stemt bij de basgitaar van laag naar hoog. Dit betekent dus: E-A-D-G. Er zijn ook bassen met 5 of 6 snaren. Wanneer je een 5-snarige basgitaar hebt, dan zit er een lage B-snaar bij. Heeft je basgitaar 6 snaren, dan zit er ook nog een hoge C-snaar op.

Het gebruik van stemapparaten

Een gitaar stemmen gaat heel eenvoudig door het gebruik van stemapparaten. Ook voor het stemmen van een elektrische gitaar is dit heel handig. Wanneer je kiest voor het meest uitgebreide stemapparaat, kun je iedere willekeurige stemming maken. Dit wordt ook wel een chromatisch stemapparaat genoemd. De meest moderne stemapparaten zijn voorzien van een LCD scherm. Je stemt dan de gitaar door middel van een ingebouwde microfoon in het stemapparaat. Regelmatig je gitaar stemmen zorgt voor urenlang speelplezier!

Reactie plaatsen