Gitaaronderdelen

Heeft u problemen met uw gitaar? Klinkt het instrument niet meer zoals voorheen, of voelt de nek wel erg stroef aan? Of is er gewoon iets kapot? Dan is de kans groot dat u voor uw gitaar onderdelen moet bestellen. Dat is echter niet zo makkelijk, want een gitaar heeft ogenschijnlijk wel honderden onderdelen. Tijd om die eens onder de loep te nemen. Hieronder leest u welke onderdelen weleens aan vervanging toe zijn.

Gitaar onderdelen: De snaren

Veruit het belangrijkste onderdeel van een gitaar dat u mogelijk moet vervangen zijn de snaren. Wanneer u dit moet doen, hangt af van het type snaar en van de hoeveelheid zweet die tijdens het spelen de snaren aantast. Zo zijn er snaren die al na een uur of twintig vervangen moeten worden, maar er zijn ook snaren met een speciale behandeling waardoor ze wel vier keer langer meegaan. Die snaren zijn echter meestal ook drie of vier keer duurder dan normale snaren.

Gitaar onderdelen, de frets

Hoe robuust ze ook lijken, zelfs de frets van uw gitaar is geen oneindig leven beschoren. Het vervangen of bijwerken van frets is een duur klusje dat u absoluut niet zelf kunt uitvoeren. Daar staat tegenover dat frets bijna nooit vervangen hoeven te worden. Enkel de fanatiekste gitaarspeler zal op een gegeven moment merken dat zijn frets versleten zijn geraakt.

Brug

Vooral bij elektrische gitaren wil de brug het nog weleens begeven. Rock- en metalgitaristen merken vaak al na enkele weken dat de verf op de brugonderdelen vervaagt en een jaar of wat later hebben die hun beste tijd wel gehad. Een nieuwe brug heeft u gelukkig al voor dertig euro.

Kabelingang

De kabelingang is vanzelfsprekend alleen van toepassing op gitaren met elektrische componenten (waaronder dus ook akoestische gitaren met een versterking’s element). Bij goedkopere gitaren wil het nog weleens gebeuren dat de schroefplaat er zo uit valt. Dat is vervelend, want u krijgt dan geen fatsoenlijk geluid meer uit de gitaar. Gelukkig is dit probleem zo verholpen door de bevestiging’s schroeven aan te draaien.

De kam van de gitaar

De kam is het onderdeel waar de snaren bij de nek op rusten. Kammen worden gemaakt van allerlei materialen, van graniet tot bot. Ze gaan bijna nooit kapot, dus als u een kam vervangt is dat waarschijnlijk omdat u een iets andere klank wilt.

De nek van de gitaar

Ja, ook de nek kan aan vervanging toe zijn, wanneer deze bijvoorbeeld ernstig verdraaid is door verkeerde opslag. Het vervangen van de nek kost algauw tientallen tot honderden euro’s. Gelukkig zijn er slechts heel weinig mensen die hun geld aan een nieuwe gitaarnek moeten uitgeven.

Is je gitaar weer in orde en heb je hulp nodig bij het gitaar leren spelen bekijk dan hier onze gitaarcursus

Reactie plaatsen