Houtsoorten voor een gitaar
06 augustus 2013 

Houtsoorten voor een gitaar

De klank van een gitaar hangt af van een heleboel factoren, tot aan het merk snaren toe. Het type hout waarvan je gitaar is gemaakt, is allesbepalend voor de uiteindelijke klank. Met een houtsoort die van zichzelf dof klinkt, krijg je alleen met heel veel bloed, zweet en tranen een heldere klank. Het is dus best handig om te weten wat de klankeigenschappen van hout zijn.

Houtsoort: Mahonie

Mahonie is een van de duurdere houtsoorten die een gitaarmaker ter beschikking staan. Een blok mahonie weegt aardig wat, dus als je naar een lichte gitaar op zoek bent, kun je mahonie beter overslaan. Zonde is dat wel, want mahonie heeft een rijke, warme klank die zeer geliefd was door niemand minder dan meneer Gibson.

Houtsoort: AhornHoutsoorten voor een gitaar

Wie rugproblemen heeft, kan ahorn maar beter vermijden, want dit type hout weegt flink wat. Deze houtsoort wordt vooral gebruikt in gitaarnekken aangezien het niet bepaald botert tussen ahorn en verf. De klank is ontzettend helder en bevindt zich in vergelijking met mahonie aan het andere uiteinde van het klankspectrum. Er bestaan allerlei varianten die elk voor andere delen van de gitaar worden gebruikt.

Houtsoort: Populier

Populier is al jaren populair onder gitaarmakers. Populier is niet overdreven zwaar en vrij groen van kleur. Daardoor wordt populier vooral gebruikt voor gitaren met een dikke laag verf in de afwerking. De klank is neutraal: niet zo warm als mahonie, maar zeker ook niet zo helder als ahorn.

Houtsoort: Palissander

De naam van palissander is al even exotisch als de donkere kleur. Deze houtsoort weegt behoorlijk wat en produceert voornamelijk warme klanken, zij het niet zo warm als mahonie. Dankzij George Harrison van de Beatles, die dankbaar gebruikmaakte van de mooie palissander klanken, is palissander tegenwoordig nog steeds heel populair.

Houtsoort: Elzenhout

Elzenhout is een lichtgewicht hout dat neutraal van klank is: niet te dik, niet te helder. Daardoor is elzenhout sinds jaar en dag een van de populairste houtsoorten onder gitaarmakers.

Houtsoort: Lindenhout

Ook de goede oude lindenboom levert prima hout voor gitaren. Lindenhout wordt geprezen om zijn evenwichtige klank, die een goede mengelmoes van lage en hoge tonen herbergt. Bovendien is lindenhout zowel met als zonder afwerking een lust voor het oog.

Reactie plaatsen