Altijd al ukelele willen leren spelen? Start vandaag nog
10 februari 2020 

Altijd al ukelele willen leren spelen? Start vandaag nog

Wanneer je op zoek gaat naar een (nieuw) instrument om te leren bespelen, kom je al snel bij enkele geijkte favorieten uit. Dat is ook logisch, want veel mensen kiezen voor instrumenten die je in de meeste nummers terughoort. De piano en de gitaar zijn daarbij voor velen absolute favorieten. Zoek je een wellicht wat meer uitgesproken instrument, dan ga je misschien voor de saxofoon of de drum. Maar er is zoveel meer. Er zijn instrumenten waar eigenlijk iedereen wel een goed gevoel van krijgt. Het beste voorbeeld is misschien wel de ukelele. Dit vrolijke instrument zorgt bij iedereen voor een lach op het gezicht. Bovendien: met de ukelele kun je op vrijwel elk nummer meespelen, ook al komt het instrument er helemaal niet in voor. Heb je altijd al ukelele willen spelen? Dit is het moment.

Waar komt de ukelele vandaan?

De ukelele: hij klinkt exotisch en zijn naam klinkt exotisch. Dat klopt ook, want dit kleine snaarinstrument komt oorspronkelijk van Hawaii. Toch vindt hij zijn roots op ons continent, want de ukelele is geïnspireerd op een Portugees instrument, de cavaquinho. De ukelele kent slechts vier snaren en is meestal in de C-stemming gestemd. Lange tijd genoot dit leuke instrument buiten Hawaii nauwelijks bekendheid. Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hawaii waren gestationeerd, leerden het instrument kennen en brachten het mee terug naar huis. Van daaruit verspreidde de ukelele zich over de hele wereld. Inmiddels herkent iedereen de klank uit duizenden. Dus heb jij altijd al ukelele willen spelen? Dit is het moment. Het is een leuk en relatief eenvoudig instrument om te leren.

Lekker voor jezelf spelen

Sommige instrumenten lenen zich voor een show, of vergen nogal het een en ander om te spelen. Neem nu de piano: een fantastisch instrument natuurlijk, maar niet het handigste instrument wanneer je altijd en overal lekker wilt kunnen spelen. Met een ukelele kun je lekker voor jezelf spelen. Wanneer je zin hebt, haal je hem tevoorschijn en kun je lekker voor jezelf gaan tokkelen. Meespelen met muziek, een beetje freestylen of lekker erbij zingen: je doet wat je zelf wilt. Bovendien is een foutje op de ukelele niet direct killing. Het valt wat minder op dan bij andere instrumenten en je speelt er eenvoudig overheen.

Je hoeft geen muzikaal genie te zijn

We hoeven er niet omheen te draaien: het ene instrument is lastiger om te leren dan het andere. De ukelele laat zich natuurlijk het best vergelijken met de gitaar, maar de ukelele is eenvoudiger om te leren. Omdat dit instrument slechts vier snaren heeft in plaats van zes, heb je minder vingers nodig en hoef je ook minder vingervlug te zijn.

Bovendien kun je jezelf het spelen aanleren en je vaardigheden verbeteren. Natuurlijk maak je met een online les bij Onlinemuziekacademy.nl een optimale start, maar je kunt je vaardigheden op dit instrument perfect zelf bijslijpen. Oefening baart kunst en dat geldt in het bijzonder voor de ukelele. Het is ook een ideaal instrument om met muziek mee te spelen. Daarbij hoef jij je dan niet een op een te houden aan wat er in het nummer gebeurt. De ukelele is uitermate geschikt voor improvisatie.

Betaalbaar, en ook dat is fijn

Het aanschaffen van een ukelele kost je geen vermogen. Heb jij altijd al ukelele willen spelen? Dit is het moment. Je hoeft namelijk niet te sparen, want al voor een paar tientjes tik je een prima instrument op de kop. Een instrument dat je vervolgens bijna altijd en overal met je mee kan nemen. Om zelf lekker te spelen, maar natuurlijk ook om extra sfeer te bouwen tijdens een feestje of een gezellig kampvuur.

Wil jij de ukelele of een ander instrument leren spelen? Bekijk hier onze cursussen 

Reactie plaatsen