Wat is een piano?

Een piano is een groot muziekinstrument dat binnen vele verschillende muzieksoorten kan worden gebruikt, zowel solo als in bijvoorbeeld een orkest, combo of band. Het toetsenbord van een piano bestaat uit een aantal witte en zwarte toetsen; de witte toetsen produceren de zogenaamde ‘hele’ tonen (A-B-C-D-E-F-G); de zwarte toetsen produceren een klank die een halve toon hoger of lager is dan de witte toets ernaast.

Toetsen en snaren

Vanwege zijn toetsen staat een piano bij veel mensen bekend als een toetsinstrument. Dit is echter niet geheel terecht; eigenlijk is een piano namelijk een snaarinstrument. Het werkt als volgt: wanneer men een toets van een piano indrukt, komt er binnenin de piano een soort hamertje naar beneden dat op een snaar slaat. Deze snaar is dan uiteindelijk het onderdeel van de piano dat de klank produceert.

Hard of zacht

Hoe harder een toets van een piano wordt aangeslagen, hoe harder het hamertje op de bijbehorende snaar terecht komt – en dus hoe harder het geluid dat wordt geproduceerd. Ook kunnen bij een piano meerdere toetsen tegelijk worden aangeslagen, zodat akkoorden ontstaan. Bij vroege voorgangers van de piano, zoals de klavecimbel, kon maar één toon tegelijk worden geproduceerd!

Van klassiek tot rock

Doordat een piano een zeer veelzijdig geluid produceert en over het algemeen een groot dynamisch bereik heeft (dat wil zeggen dat een piano heel zacht en lieflijk, maar ook heel hard kan worden bespeeld), kan met dit instrument een keur aan muziekstijlen worden uitgevoerd. Van klassiek tot pop, van jazz tot rock en alles ertussenin – er is in de muziek nauwelijks een situatie te bedenken waar een piano niet bij past.

Solo of begeleider

Een piano kan zowel als solo-instrument of als begeleidingsinstrument worden ingezet. Er zijn bijvoorbeeld (vaak klassieke) concertpianisten die helemaal alleen een volledig concert volspelen, maar vaak ziet men de piano binnen een gezelschap van musici. Meestal doet de piano dienst als ondersteunend instrument waarbij het tot de ritmesectie behoort, vaak samen met drums, contrabas of basgitaar, en soms ook een of meerdere gitaren.

Al met al is een piano dus een zeer veelzijdig instrument waarmee men vele kanten op kan. Het is een erg dynamisch instrument dat binnen de muziek op vele manieren kan worden ingezet. Vanwege zijn bouw en de manier waarop de piano bespeeld wordt is deze zowel een toetsinstrument alsook een snaar- en slaginstrument.

Wil je graag piano leren spelen bekijk dan eens onze pianolessen.

Naast pianolessen kun je bij ons ook terecht voor:

Alice
Door

Alice

op 13 Jan 2024

D'as goed😁 maar je kan die niet Ctrl copier doen😟

Reactie plaatsen