Piano bladmuziek

Bladmuziek is muziek die op papier is vastgelegd. Op die manier kunnen componisten hun muziekstukken bewaren en doorgeven aan anderen. Door bladmuziek te lezen en te spelen, kunnen musici een muziekstuk leren spelen. Vooral in de klassieke muziek is deze manier de meest voorkomende manier om een muziekstuk te leren spelen. In de popmuziek en volksmuziek komt het vaak voor dat de musici een muziekstuk leren spelen door ernaar te luisteren of doordat zij het van een ander leren.

Piano bladmuziek

De bladmuziek die voor één muziekinstrument geschreven is, wordt een partij genoemd en bladmuziek voor alle partijen samen heet een partituur. Vooral voor piano is heel veel bladmuziek geschreven. Dit komt omdat de piano in de loop van de negentiende eeuw een geleefd statussymbool werd en mensen thuis gingen piano spelen. De piano bladmuziek werd vaak uitgegeven met een speciaal geïllustreerde voorkant. Die mooie voorkant was vooral bedoeld om de verkoop van piano bladmuziek te stimuleren.

De meest gebruikte manier om muziek op papier vast te leggen, is met behulp van vijf horizontale lijntjes: de notenbalk. Maar er bestaat ook een ander systeem dat goed te gebruiken is voor klavierinstrumenten als de piano. Deze manier is het klavarskribo, ook wel kortweg klavar genoemd.

De traditionele notenbalk

Op de vijflijnige – horizontale – notenbalk worden noten door middel van bolletjes aangegeven. De bolletjes kunnen open en dicht zijn en voorzien zijn van een stok. Op die manier wordt aangegeven hoelang de noot duurt. Het lijntje waar de noot op staat, geeft de toonhoogte aan. Verder zijn op de notenbalken nog het metrum – of de maat – aangegeven, het octaaf, het tempo en het volume waarin de muziek gespeeld moet worden. Halve tonen – de tonen die tussen twee gewone tonen vallen – worden aangegeven door middel van een mol (verlaagde toon) of kruis (verhoogde toon).

Klavarskribo

Het klavarskribo is in 1931 op de markt gebracht door de Nederlander Cornelis Pot. Het schrift is gebaseerd op het wit-zwarte toetsenbord van klavierinstrumenten. De notenbalk bestaat uit verticale lijnen, verdeeld in groepjes van twee en drie die elkaar afwisselen. Deze lijnen komen overeen met de zwarte toetsen van het toetsenbord. De noten die op de lijnen vallen, zijn net als de zwarte toetsen waar ze mee overeenkomen, ook zwart. De tussenliggende noten zijn wit, overeenkomend met de witte toetsen.

Klavarskribo is geschikt voor piano bladmuziek maar minder geschikt voor strijkinstrumenten.

Reactie plaatsen