Welke soorten gitaren zijn er? Dat is een vraag met een aardig ingewikkeld antwoord. De leek weet waarschijnlijk twee soorten te noemen: akoestisch en elektrisch. En hoe zit het dan met jumbo’s, dreadnoughts, folkgitaren, Les Pauls, stratocasters, superstrats en hollowbacks? Hieronder leest u precies hoe het zit.
Twee hoofdsoorten gitaren
Zoals gezegd zijn er twee soorten gitaren die zó van elkaar verschillen dat u ze met recht in twee aparte categorieën mag indelen: akoestische en elektrische gitaren. Elektrische gitaren maken gebruik van een elektrisch element dat de trilling van de snaren oppikt, versterkt en via een externe versterker hoorbaar maakt. Akoestische gitaren hebben een ingebouwde klankkast die het geluid versterkt.
Verschillende akoestische gitaren
Onder de categorie akoestische gitaren is een aantal subcategorieën te onderscheiden. Het type snaar is belangrijk om onderscheid te maken. Klassieke akoestische gitaren, ook wel Spaanse gitaren genoemd, hebben snaren van nylon. Die geven aardig mee bij het aanslaan en hebben doorgaans een warme, dikke klank. Akoestische gitaren met stalen snaren worden ook wel westerngitaren genoemd. Deze gitaren klinken doorgaans wat sprankelender en helderder dan Spaanse gitaren. De grootte en de vorm van de gitaar bepalen de naam: dreadnoughts zijn het grootst en folkgitaren zijn vaak het kleinst. Daartussen zit de jumbogrootte. Grotere gitaren klinken voller en harder, maar het nadeel is dat met name de dikkere snaren de dunnere kunnen overschaduwen in volume.
Elektrische gitaren… een wereld van verschil
Ook bij de naamgeving van elektrische gitaren is de vorm allesbepalend. De Les Paulvorm is bedacht door ene Les Paul. Dit soort gitaren is meestal behoorlijk rond en hol van binnen, waardoor de klank warm en vol is. De Stratocaster ziet er een stuk blitser uit dan de Les Paul en is in trek bij funk- en rockgitaristen. De Telecaster is een soort mix van een Les Paul en een Stratocaster. Dit type gitaar wordt geprezen om zijn speelbaarheid. De Superstrat is een Stratocaster met elementen die speciaal op zware rock en heavy metal zijn afgestemd. Dan zijn er ook nog zogenaamde jazzgitaren: deze zijn hol van binnen en hebben zowel elementen als een reusachtige klankkast, waardoor het geluid heerlijk zacht en warm is.
Rare vogels
Vanzelfsprekend zit er ook in de wereld van gitaren altijd een vreemde eend in de bijt. Zoekt u maar eens op internet naar de Teuffel Birdfish. Vreemde vis, niet? Van twaalfsnarige dreadnoughts tot achtsnarige elektrische gitaren in de vorm van een bijl: tegenwoordig is alles mogelijk.