Gitaarsteun kan handig zijn om te hebben
13 april 2020 

Gitaarsteun kan handig zijn om te hebben

Een gitaarsteun kan handig zijn om te hebben. Sterker nog: voor veel mensen is dit een absolute must. Gitaar spelen kan namelijk een behoorlijke inspanning vergen. Het is wellicht intensiever dan je denkt. Speel je een uur gitaar, dan kun je zomaar bijna 150 calorieën kwijt zijn. Dat is echter niet de enige reden waarom gitaar spelen intensief is. Ook je houding kan het best zwaar maken. Je belast je rug, nek, armen en handen. Dat gebeurt sowieso, maar wanneer je dit in een verkeerde houding, kan dat klachten en blessure opleveren. Gebeurt dit, dan is het vaak lastig om hiervan af te komen. Daarom kan een gitaarsteun handig zijn om te hebben. Je weet dan zeker dat je een goede houding hebt en dat maakt spelen prettiger en veiliger.

Gitaarsteun: wat is een goede houding?

Een goede houding is belangrijk om met plezier gitaar te spelen en te blijven spelen. Je wilt natuurlijk lekker kunnen blijven spelen wanneer je hier zin in hebt. Dat zal na verloop van tijd niet meer gaan als jij structureel in een verkeerde houding speelt. De beste houding, is de beproefde klassieke houding. Je zit rechtop, met een rechte rug en laat de onderkant van de klankkast op je rechterbovenbeen steunen (er vanuit gaande dat je rechtshandig bent). De ronding in de kast van de gitaar rust zo op je linker bovenbeen. De hals van de gitaar wijst licht schuin omhoog en dat zorgt voor een ergonomische, natuurlijke houding, althans: met het juiste hulpmiddel.

Waarom een voetenbankje handig is

Een gitaarsteun kan handig zijn om te hebben, maar dat geldt zeker ook voor een voetenbankje. Een voetenbankje zorgt er namelijk voor dat de gitaar op de juiste manier schuin omhoog wijst en met de kop op ooghoogte is. Dit is voor de meeste mensen de beste en meest comfortabele manier om te spelen. Om hiervoor te zorgen, kun je dus gebruik maken van een voetenbankje. Deze zet je onder je linkervoet om de gitaar op die manier in de juiste hoek en op de juiste hoogte te krijgen. Het is verstandig om gebruik te maken van een voetenbankje, want op die manier kun je jouw voet comfortabel vlak laten staan. Gebruik je geen bankje, dan zul je jouw voet telkens moeten optillen of op je tenen moeten laten rusten. Dat is geen comfortabele, gezonde houding.

Echter: het voetenbankje is vanuit die optiek ook niet per se de ideale oplossing. Hoewel de gitaar op die manier in de juiste positie komt en je comfortabel kunt spelen, betekent het wel dat al die tijd je heup gedraaid is. Dat kan ook een risico vormen. Speel je met een voetenbankje, dan is het goed om je houding af en toe af te wisselen of voldoende tussendoor te staan.

Een ergonomische gitaarsteun is een goede investering

Een ergonomische gitaarsteun kan handig zijn om te hebben. Misschien werkt een voetenbankje perfect voor jou. Dat is vooral een kwestie van uitproberen. Probeer eens gedurende langere tijd en herhaaldelijk met zo’n voetenbank te spelen en kijk of dit klachten oplevert. Sommige mensen krijgen pijn in de nek, rug of schouders. Dan, maar ook in andere gevallen, is een ergonomische gitaarsteun ideaal. Deze zorgt er namelijk voor dat de gitaar te juiste positie heeft, maar ook dat je voeten allebei recht op de grond kunnen blijven staan. Feitelijk genomen is dit de meest ergonomische houding. Zeker voor kinderen is een gitaarsteun daarom aan te raden, maar een gitaarsteun kan handig zijn om te hebben voor iedereen die gitaar speelt.

De verschillende soorten gitaarsteunen

Gitaarsteunen zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen kun je twee verschillende soorten onderscheiden. Er zijn steunen die je met behulp van zuignappen op de zijkant van de gitaar bevestigt. Aan deze steun zitten voorgevormde kussens vast die op je benen rusten. Deze steunen zijn zeer ergonomisch en veel mensen gebruiken ze met plezier. Echter, omdat ze met zuignappen zijn bevestigd, kunnen ze relatief snel loslaten en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Zeker niet wanneer je net aan het spelen bent. Ook kunnen de zuignapjes schade aan je gitaar aanbrengen, al komt dat in de praktijk zelden voor. Je kunt overigens ook speciale statische folie aanbrengen waardoor ze beter blijven plakken, maar dit zal natuurlijk nooit zorgen voor een 100% feilloze bevestiging.

Dit type gitaarsteun vind je van verschillende producenten. Veel gitaarliefhebbers hebben goede ervaringen met de gitaarsteunen van Ergoplay. Deze zijn goed verstelbaar zodat iedereen de ideale hoogte kan instellen. Bovendien zijn er van dit merk ook speciale kindermaten verkrijgbaar. Juist voor kinderen kan een gitaarsteun handig zijn om te hebben. Kinderen zijn immers nog in de groei en een goede houding is voor hen dus zeer belangrijk.

Magneetjes in plaats van zuignappen

In plaats van zuignappen, kun je ook kiezen voor steunen met magneetjes. De magneetjes worden dan aan de binnenkant van de klankkast bevestigd. De vraag is of je dit moet willen. In alle eerlijkheid: het is nogal een gedoe (want ook de snaren moeten worden verwijderd) en het resultaat is meestal niet eens beter dan dat van zuignappen.

Waarom zijn dergelijke steunen toch een goede oplossing?

Steunen als deze, dus met zuignappen of magneetjes, zijn toch een goede oplossing omdat ze mobiel zijn. Je kunt ze overal mee naartoe nemen. Ze zijn dan misschien niet helemaal perfect: een steun is in de meeste gevallen altijd nog beter dan helemaal geen steun. Het feit dat deze steunen in je gigbag, tas of koffer passen, betekent een groot pluspunt ten opzichte van andere steunen die misschien nog beter, maar ook minder mobiel zijn.

Een gitaarkussen

Een gitaarkussen is waarschijnlijk de beste oplossing. Dit is een groter, zeer stevig model dat alleen minder eenvoudig mee te nemen is. Een gitaarsteun kan handig zijn om te hebben, maar de echt fanatieke speler heeft misschien zowel een mobiele steun als een kussen. Een goed gitaarkussen kun je in verschillende soorten krijgen. Er is altijd wel een kussen verkrijgbaar dat past bij je lengte. Zo zijn ze er voor kinderen, kleinere personen, mensen van gemiddelde lengte, maar ook lange mensen.

Wil je spelen met een gitaarsteun? Dan maak je een verstandige beslissing. Je hoeft hiervoor helemaal niet zo veel uit te geven. Een goede steun of kussen heb je al voor om en nabij de 50 euro. Dit is een investering die zich elke keer dat je speelt weer terugbetaalt.

Alles om comfortabel te spelen: nu tijd om beter te worden

Beschik je over alle middelen om comfortabel te spelen? Maak dan nu werk aan het verder ontwikkelen van je vaardigheden. Wil je klassieke gitaar spelen of elektrische gitaar leren spelen? Of misschien een ander instrument leren spelen? Onlinemuziekcursus.nl biedt je hiervoor alle mogelijkheden:

Reactie plaatsen