Hoe maak je je piano schoon?

Je piano vertegenwoordigt een behoorlijke waarde. Zowel in financiële als in emotionele zin. Je hebt een behoorlijke investering moeten doen om hem in huis te halen en het is ongetwijfeld iets waar je bijzonder trots op bent. Daarom is het ook belangrijk om je piano goed schoon te houden. Door je piano periodiek schoon te maken, verleng je de levensduur van je kostbare instrument. Niet alleen dat: hij zal ook fijner spelen en de klanten zullen mooier en zuiverder blijven. Maar hoe maak je je piano schoon? Wij nemen de belangrijkste stappen graag met je door. Want een schone piano is een fijne piano. Zowel om op te spelen als om naar te kijken.

Hoe maak je je piano schoon? Begin met de toetsen

Je piano goed schoonmaken, begint met het schoonhouden van de toetsen. Je toetsen trekken stof aan. Stof en andere viezigheid kunnen de aanslag van je toetsen in negatieve zin beïnvloeden. Na verloop van tijd kan opgehoopt stof of vuil zelfs je piano beschadigen. Gelukkig kun je de toetsen van je piano eenvoudig schoonmaken en ook in veel gevallen eenvoudig schoon houden. Beschikt je piano bijvoorbeeld over een klep? Doe deze dan altijd dicht op het moment dat je niet speelt. Zo voorkom je stofvorming. Heb je ivoren toetsen? Neem deze dan af met een licht vochtig doekje en wrijf ze vervolgens schoon met een droge doek.

Met plastic toetsen heb je iets meer vrijheid omdat deze minder kwetsbaar zijn. Blijf echter altijd voorzichtig. Schoonmaken met reinigende middelen bijvoorbeeld, is niet aan te raden omdat deze middelen zich kunnen ophopen en zo je piano van binnen kunnen aantasten.

Neem toetsen na het spelen elke dag af met een stofdoek en je hoeft vervolgens maar weinig schoon te maken.

Houd de klankkast schoon

Hoe maak je je piano schoon? Dat doe je door ook aandacht te besteden aan de klankkast. Deels is dit natuurlijk vanuit optisch oogpunt. Een piano verzamelt nu eenmaal stof. Zeker op een glanzend afgewerkte piano zul je stof snel gaan zien. Je kunt de klankkast van je piano op dezelfde manier schoonmaken als de (ivoren) toetsen: met een zachte, licht vochtige doek. Wrijf echter nooit tegen de nerven van het hout in. Hierdoor kan het hout schade oplopen en kunnen er bovendien vezels van de doek achterblijven. Je kunt, voor een extra mooie piano, je piano ook schoonmaken door hem te polijsten. Dit is iets waarvoor je een professional in kunt schakelen.

Het schoonmaken van de binnenkant is cruciaal

Wil je jouw piano lang goed houden en ervoor zorgen dat deze goed blijft klinken, dan is het belangrijk om ook de binnenkant te reinigen. Maar hoe maak je je piano schoon aan de binnenkant? Dat kun je het beste doen met een luchtspuit. Je raadt het waarschijnlijk al: dit is een vrij delicate klus. De binnenkant van je piano kun je beter niet fysiek aanraken en ook niet uitzuigen. Daarvoor is het instrument te kwetsbaar. Met geperste lucht kun je stof uit je piano blazen. Durf je dit niet zelf aan of heb je hier de middelen niet voor? Dat is geen enkel probleem. Je kunt ook hiervoor een professional inschakelen. Het is een waardevolle investering om eens per jaar te doen.

Denk eraan dat je de piano goed gebruikt

De manier waarop je jouw piano gebruikt, is mede bepalend voor hoe vaak je deze schoon moet maken. Zorg er daarom voor dat je jouw piano goed gebruikt. Maak hem regelmatig schoon, maar zorg er ook voor dat je altijd met schone handen speelt. Wees uiteraard voorzichtig met andere objecten, maar ook eten en drinken in de buurt van je piano. Hoe voorzichtiger je bent en hoe minder vervuild of stoffig je piano wordt, des te minder je hem schoon hoeft te maken.

Is piano spelen jouw hobby en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Dat is bij OnlinemuziekCursus.nl zeer eenvoudig. Wij bieden je namelijk online pianolessen. Online leren piano spelen was nog nooit zo eenvoudig. Bij ons betaal je een lage prijs van slechts 47,- euro voor onbeperkte toegang tot de basislessen, en wil je daarna verder dan hebben we nog vele vervolg lessen.

Reactie plaatsen