De gitaar

Veel mensen die muziek willen leren maken, twijfelen doorgaans tussen een aantal instrumenten. De gitaar is een van de populairste instrumenten om muziek mee leren te maken. Sterker nog, de gitaar is niet weg te denken uit veel muziekgenres, terwijl het instrument raar ontworpen is en vreemd in elkaar zit. De snaren zijn onlogisch geplaatst, er zit een gat in het lichaam en sommige gitaren doen het niet eens zonder batterij. Wat maakt de gitaar toch zo uniek?

De gitaar een nogal bijzonder instrument

De gitaar is dus nogal een vreemde eend in de bijt en dat laat zich het beste zien in het ontwerp. Wie jaren geleden het idee had om een hol blok hout met een gapend gat erin aan een houten stok te bevestigen en het geheel vervolgens te besnaren, werd destijds waarschijnlijk voor gek uitgemaakt. Wie had gedacht dat jaren later dat vreemde stuk hout een van de meest bespeelde instrumenten ter wereld zou worden?

Niet alleen een raar uiterlijk

Wie de vorm van een gitaar niet apart vindt, kan zich altijd nog verbazen over de muziek theoretische achtergrond van het instrument. Wist je dat niet alle snaren even ver van elkaar af liggen in het muzikale spectrum? Tussen de G- en de B-snaar zit niet hetzelfde muzikale interval als tussen de D- en de G-snaar. Pianospelers hebben geen last van dat soort rare onregelmatigheden. Bij hun instrument liggen alle noten wel degelijk netjes op een rijtje.

Choquerend spelen

Alsof de onlogische structuur en vreemde vorm van de gitaar nog niet genoeg waren, besloten de Amerikanen ergens na de Tweede Wereldoorlog de akoestische gitaar wat nieuwe onderdelen te geven. Ze haalden het gapende gat weg, maakten het lichaam dunner en rustten de gitaar uit met elementen (om een elektrisch signaal te generen). Zo werd de elektrische gitaar geboren, die helemaal in zijn eentje als inspiratie diende voor een breed scala aan genres die vandaag de dag nog ontzettend veel weerklank vinden in het grote publiek.

Gewoon gaaf

Verreweg het belangrijkste van gitaar spelen, is dat het gewoon gaaf is. Of je nu een lieflijke ballade speelt of snoeihard staat te raggen, zeker is dat de gitaar met al haar rariteiten nog een heel lange tijd zal blijven bestaan.

Reactie plaatsen