A akkoord gitaar

Het gitaarakkoord A: Bij gitaarspelen spelen veel zaken een rol. Je hebt snaren, de klankkast, accessoires waarmee tonen verhoogd kunnen worden en natuurlijk de basis; gitaarakkoorden. De taal van de akkoorden is een universele taal en wordt door de hele muziekwereld hetzelfde gesproken. Er zijn zeven akkoorden, waarvan het akkoord A één van de basisakkoorden is. Wat is het A akkoord precies, hoe speel je het en welke verschillende vormen zijn er?

Twee basisvormen van het A akkoord

Er zijn veel verschillende vormen van het A akkoord, maar twee daarvan zijn het belangrijkst; de A majeur en A mineur. Overigens heb je deze twee vormen van elk van de zeven akkoorden van het muziekspelen en ook worden deze vormen bij alle andere muziekinstrumenten toegepast. De A majeur bestaat uit drie tonen en dit betekent dat je drie vingers op de juiste fret van je gitaar moet plaatsen om de A majeur te laten klinken. De fretten zijn aangegeven op de hals van de gitaar met horizontale strepen. Als je je vingers op een andere fret of snaar plaatst, speel je ook gelijk een ander akkoord. Dit geldt ook voor de A mineur.

Hoe speel je een A majeur?

Een gitaar heeft 6 snaren, en elke snaar heeft zijn eigen letter. Van boven naar beneden is dit E, A, D, G, B, E. Niet alle snaren moeten altijd aangeslagen worden. Als een snaar niet aangeslagen moet worden, wordt dit aangegeven met de letter X. Als er een 0 bij een akkoord staat, geeft dit een open snaar aan, deze zit dus niet geklemd onder één van je vingers en zal zijn oorspronkelijke toon geven.

Gitaarakkoord A

De A majeur, het gewone A akkoord en aangegeven met een A, wordt als volgt gespeeld:
  • E: 0
  • B: ringvinger op de tweede fret
  • G: middelvinger op de tweede fret
  • D: wijsvinger op de tweede fret
  • A: 0
  • E: X


Hoe speel je een A mineur?Gitaarakkoord Am

Het spelen van een A mineur, Am, op de gitaar vereist net een andere greep:
  • E: 0
  • B: wijsvinger op de eerste fret
  • G: ringvinger op de tweede fret
  • D: middelvinger op de tweede fret
  • A: 0
  • E: X



Andere vormen van het A akkoord

Naast de A majeur en A mineur zijn er nog veel meer vormen, zoals een verminderde of overmatige drieklank. Ook zijn er vierklanken, waaronder de majeur-septiem, dominant-septiem, mineur-septiem, een half verminderde en een verminderde vierklank. Tot slot zijn er nog sus-akkoorden en powerchords.

Het A akkoord spelen op de gitaar

Het spelen van akkoorden krijg je goed onder de knie als je het oefent in combinatie met andere akkoorden. Door overgangen zul je op een gegeven moment de greep makkelijker kunnen maken en onthouden. Vergeet hierbij niet om je pols te laten ontspannen. Als je de hals van je gitaar te strak vasthoudt, krijg je kramp en kunnen de tonen minder mooi gaan klinken. Naast de vingergrepen die hierboven aangegeven zijn, kun je het A akkoord ook door andere vingerzettingen laten klinken. Dit kan van pas komen wanneer je de overgang wilt maken naar een ander akkoord, wat dan makkelijker is. Je kunt dan bijvoorbeeld je middelvinger, ringvinger en pink gebruiken in plaats van je wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Het A akkoord zorgt voor een toon van 440 Hertz en het bijzondere aan dit akkoord is dat een heel orkest op de A stemt!
Reactie plaatsen