C akkoord gitaar

Gitaarakkoord C: het C-akkoord, een belangrijk basisakkoord in de muziek. Ook in de gitaarmuziek is het C-akkoord vaak een onderdeel van de basis. Een belangrijk akkoord dus om te leren spelen. Pak snel je gitaar erbij!

Wat is het C-akkoord?

Onder een akkoord verstaan we een samenklank van minimaal drie tonen. Deze drieklank versmelten samen tot een mooi en heldere klank. Bij een C-akkoord ontstaat deze samenklank door de combinatie van de tonen C, E en G. De basisakkoorden zijn ook wel te vergelijken met het riedeltje Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si, waarbij het C-akkoord vergelijkbaar is met 'Do'.

Hoe speel je het C-akkoord?

Voor een helder geluid is het van belang om het C-akkoord met de juiste vingerzetting te spelen. Hoewel de basisakkoorden vaak niet heel moeilijk zijn, is de vingerpositie toch even wennen en vergt het wat oefening. Het kost vooral wat tijd om het akkoord op de juiste manier te laten klinken. Hier is immers niet alleen een juiste vingerzetting voor nodig, maar ook de juiste druk op de snaren. Voor het spelen van het C-akkoord heb je drie vingers nodig, je wijsvinger, ringvinger en middelvinger. Bij een C-akkoord die je drie van de zes gitaarsnaren in te drukken. Plaats je wijsvinger voor de eerste fret op de een na laatste snaar, de B-snaar. Plaats vervolgens je middelvinger voor de tweede fret op de D-snaar en je ringvinger voor de derde fret op de A-snaar. Op deze manier zul je een 'gewoon' majeur-C akkoord spelen:

Gitaarakkoord C
E-0
B-wijsvinger op de eerste fret
G-0
D- Middelvinger op de tweede fret
A- Ringvinger op de derde fret.
E- X  Verschillende C-akkoorden

Net als bij andere akkoorden, bestaan er van het C-akkoord diverse variaties. Zo kun je naast het majeur-C akkoord ook een mineur-C akkoord spelen. Een mineur akkoord is ook een akkoord bestaande uit drie noten, maar hierbij wordt de derde noot een halve toon verlaagd. Hierdoor krijgt het akkoord een wat droeviger geluid. Naast deze twee akkoorden zijn er meer gevorderde variaties van het C-akkoord mogelijk. Hierbij worden noten toegevoegd of verwijderd om een specifiek geluid te creëren.

Verder zijn er ook nog een aantal barré akkoorden mogelijk. Bij een barré akkoord worden meerdere snaren op dezelfde fret ingedrukt om een bepaalde klank te kunnen spelen waar je anders vingers tekort voor was gekomen. Variaties van C-akkoorden komen vaak voor in hedendaagse liedjes. Het is dus zeker de moeite waard om je aan het C-akkoord te wagen en het belangrijke akkoord onder de knie te houden. En onthoud: oefening baart kunst! Wil je hulp bij het gitaar leren spelen neem dan een kijkje bij onze gitaar cursus!
Reactie plaatsen