B akkoord gitaar

Als je de ‘open’ akkoorden met gemak kunt spelen op de gitaar, is het tijd om het B akkoord te leren. Het B akkoord is een van de lastigste akkoorden omdat je er een flinke dosis kracht in je vingers voor nodig hebt. Daar staat tegenover dat een B akkoord in een breed scala aan liedjes voorkomt. Het loont dus om dit akkoord onder de knie te krijgen zodat je je repertoire uit kunt breiden. In dit artikel lees je precies hoe je een B akkoord op de gitaar speelt!

De B van barré

Een B akkoord speel je als een A akkoord. Klinkt makkelijk, zou je denken? Helaas is het in de praktijk toch iets moeilijker dan dat. Een B akkoord is namelijk een barré akkoord met een A-vorm. Dat wil zeggen dat het een zogenoemd ‘gesloten’ akkoord is. Barré is een term uit het Frans dat balk betekent. Met de balk wordt hier de fret bedoeld, de horizontale streepjes op de hals van de gitaar. Bij een gesloten akkoord worden geen ‘open’ snaren gespeeld. Voor de beginnende gitarist vergt het dan ook even wat oefening en kracht om een B akkoord goed te kunnen spelen. Zorg er dus voor dat je de makkelijke gitaarakkoorden – zoals A, Am, C, D, Dm, E, Em, F en G – onder de knie hebt voordat je de volgende stap naar het spelen van barré akkoorden en powerchords zet!

Hoe speel je een B akkoord?

Zoals hierboven al even werd aangestipt, wordt het B akkoord gespeeld als een A akkoord. Omdat een B akkoord tegelijkertijd een barré akkoord is, sla je tijdens het spelen in totaal zes snaren aan. Dit doe je door met je wijsvinger alle zes de snaren (hard) in te duwen en twee frets verder met je middelvinger, ringvinger en pink een A akkoord te vormen. Je kunt je voorstellen dat dit om behoorlijk wat behendigheid van je vingers vraagt! vormen. Je kunt je voorstellen dat dit om behoorlijk wat behendigheid van je vingers vraagt!

E- Wijsvinger op de tweede fret (barré)
B- pink op de vierde fret
G- ringvinger op de vierde fret
D- middelvinger op de vierde fret
A- wijsvinger op de derde fret (barré)
E- X


Easy B

Is er een makkelijkere manier om een B akkoord te spelen? Het antwoord is: ja! Je kunt een B akkoord spelen door een beetje te sjoemelen met de barré. Zo kun je met je wijsvinger de onderste E-snaar induwen op de fret. Met de overige drie vingers vorm je twee frets verder een A-akkoord. Let op: de bovenste snaren (E en B) sla je niet aan! Op die manier speel je een B akkoord zonder bastonen en waarbij slechts vier snaren gesloten worden gespeeld.

Wanneer worden barré akkoorden gespeeld?

Hier nog even het technische stukje achter een B akkoord. Want als barré akkoorden zo lastig zijn, waarom worden ze dan eigenlijk gespeeld? Een barré akkoord is een gesloten akkoord, hierdoor wordt de klank niet beïnvloed door die van open akkoorden. Een barré akkoord zorgt er in feite voor dat je de grondtoon (ook wel ‘root’ genoemd) van een open akkoord kunt veranderen. Dit is erg handig als je van open akkoorden naar andere klanken toe wilt werken tijdens het spelen van een liedje. Omdat barré akkoorden zoals een B akkoord gesloten zijn, kun je ze over de hele hals van de gitaar ‘schuiven’ en spelen.

Train je vingers!

Om een B akkoord goed te kunnen spelen zul je met je wijsvinger meerdere snaren tegelijkertijd in moeten drukken. Voor barré akkoorden is het trainen van de spier tussen je duim en wijsvinger van belang. Dit kan met behulp van een (fitness) handknijper, of gebruik hiervoor gewoon een wasknijper of rubberen balletje. Na een paar maanden merk je resultaat! Wil je hulp bij het gitaar leren spelen bekijk hier onze online gitaar lessen en leer alle gitaarakkoorden.