A7 akkoord gitaar

Een van de basisakkoorden die in vrijwel alle soorten muziek zal terugvinden is het A akkoord. Naast het A majeur akkoord, ook wel bekend als het basis A akkoord, is dit akkoord er in verschillende varianten die allemaal een andere klank geven tijdens het spelen. Zo ook het A7 akkoord voor de gitaar, dit is naast de A mineur de meest bekende variant van het A akkoord en staat ook wel bekend als het septiem akkoord.

Het septiemakkoord

Het A7 akkoord speel je net als de overige A akkoorden op de onderste vijf snaren van de gitaar. Hierbij raak en demp je de lage E snaar niet. Net als bij het A mineur akkoord verander je slechts één vingerzetting in vergelijking met het A akkoord, dit is bij het A7 akkoord uiteraard dan wel een andere vinger. Door het veranderen van deze enkele toon verander je de emotie klank in het akkoord, verder bestaat het A7 akkoord uit vrijwel dezelfde tonen als andere vormen van het A akkoord. Bij de A mineur brengt het veranderen van de vingerzetting een meer droevige en melancholische toon teweeg. Bij het A7 akkoord is het echter niet zo "eenvoudig" als bij het A mineur akkoord. Het septiemakkoord ofwel het A7 akkoord zorgt ervoor dat het akkoord een meer harmonische en ingewikkelde klank verkrijgt. Zo kan bijvoorbeeld het gevoel in Jazzmuziek extra worden neergezet. Net zoals bij het oefenen van de andere gitaarakkoorden is het ook nu weer belangrijk dat je je polsen en vingers ontspant en dat je zorgt dat je nagels niet te lang zijn. Dit zorgt ervoor dat je de grepen beter kunt vastpakken.

De vingerzetting voor het A7 akkoord

Benieuwd hoe de vingerzetting voor het A7 akkoord eruit ziet? Bekijk dan eens goed de onderstaande afbeelding. Het schema loopt omlaag van de hoge E-snaar, naar de lage E-snaar. In het schema wordt aangegeven welke vinger op welke snaar moet komen te staan om het A7 akkoord op de gitaar te kunnen spelen. Wanneer er een 0 bij de snaar staat, betekent dit dat je deze snaar open aanslaat. Een X achter de snaar geeft aan dat je de snaar niet aanslaat of dempt.
a7 akkoord gitaar
E- 0
B- 0
G- Ringvinger op de tweede fret
D- 0
A- Wijsvinger op de tweede fret
E- X


De vingerzetting van het A7 akkoord op de gitaar

Ook voor het A7 akkoord op de gitaar geldt dat er mogelijkheden zijn om het akkoord op een makkelijkere manier te spelen. De hierboven uitgelegde methode is echter de meest gebruikte en uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je het akkoord op de meer "moeilijke" manier leert spelen zodat je je repertoire verbreedt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je de juiste frets aanslaat en de juiste tonen wel of juist niet aanslaat. Hierbij is het heel belangrijk om je pols goed te ontspannen zodat je de hals van de gitaar niet te hard vastpakt. Hierdoor kan je namelijk kramp krijgen en dat wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen! Ook is het belangrijk om je vingers te ontspannen. Als je polsen en vingers ontspannen zijn is het namelijk makkelijker om de frets goed in te drukken en zo de juiste tonen te produceren. Een goede methode om akkoorden te oefenen is om overgangen te oefenen van het ene akkoord naar het andere. Begin in dit geval met de A akkoorden, zoals het (basis) A majeur akkoord, het A mineur akkoord en dan over naar het A7 (septiem) akkoord. Wanneer je dit onder de knie hebt kun je overgangen van andere akkoorden oefenen. Je zult snel gaan merken dat je vingers op een bepaalde manier de akkoorden gaan "onthouden" wanneer je steeds meer een gevorderde gitaarspeler wordt.

Ben je na het leren van het A7 akkoord geïnteresseerd om nog meer gitaarakkoorden te oefenen en leren? Bekijk dan eens onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen! Hier vind je nog veel meer gitaarakkoorden.