Het D7 akkoord heeft een iets andere toon dan het basis D akkoord, maar is toch een variatie en onderdeel van de D akkoord familie. In de Blues muziek wordt het D7 akkoord veelvuldig gebruikt en zal je hier dan ook veel terug horen! Bij het D7 akkoord wordt een vierde noot toegevoegd die een soort wrijving geeft en die overigens ook het Blues achtige geluid aan het akkoord geeft. Het D7 akkoord wordt ook vaak gespeelt om de komst van het G akkoord aan te duiden. Dit wordt ook wel de tonic genoemd. Dit komt omdat het D7 akkoord meer op een G akkoord lijkt dan een D akkoord. De overgang naar he G akkoord wordt op deze manier net iets vloeiender.
Het D7 septiemakkoord
Het D7 akkoord wordt, net als de overige 7 akkoorden aangeduid als een septiemakkoord. Het verschil zit in het aantal noten, de basis akkoorden bestaan namelijk uit drie noten en de septiemakkoorden uit vier noten. Het septiemakkoord bestaat uit de root, grote terts, een reine kwint en een kleine septiem. Wat er eigenlijk gebeurt is dat er een zevende noot uit de toonladder toegevoegd wordt aan het akkoord om zo het septiemakkoord te vormen. Het D7 akkoord bestaat uit de noten: D - F# - A en C en zijn onderdeel van de G majeur toonladder. De zevende noot is hierbij de C en de toevoeging van deze noot bepaald dan ook dat het om een septiemakkoord gaat.
De vingerzetting van het D7 akkoord
In tegenstelling tot sommige septiemakkoorden, is het D7 akkoord vrij makkelijk om aan te leren. Het D7 akkoord is namelijk een soort spiegeling van het reguliere D akkoord. Hieronder zie je in het schema de vingerzetting van het D7 septiemakkoord.
E- Ringvinger op de tweede fret B- Wijsvinger op de eerste fret G- Middelvinger op de tweede fret D- 0 A- X E- X
Het D7 akkoord wordt op de dunste snaren van de gitaar gespeeld, dit zijn de onderste vier snaren. Wanneer je dit akkoord speelt zorg je ervoor dat je met je handpalm de bovenste twee snaren dempt(de dikke snaren). Er zijn ook andere manieren om het D7 akkoord op de hals te spelen, maar in dit artikel houden we het even op het spelen van het open akkoord.
Het D7 akkoord in vingers krijgen
Zoals al eerder benoemd, is het D7 akkoord vrij gemakkelijk aan te leren. Wanneer je de greep een aantal keer oefent zou je het akkoord gemakkelijk kunnen leren. Zorg ervoor dat je het akkoord eigen maakt. Wanneer je controleert of je vingers goed op de snaren staan weet je zeker dat je het akkoord goed aanslaat. Zorg er ook voor dat je niet de verkeerde snaren dempt en dat je de juiste snaren goed aanslaat. Dit kun je doen door de snaren één voor één aan te slaan en te controleren of de noot goed en helder klinkt. Alle noten moeten in principe helder klinken als je ze goed aanslaat, behalve de hoge A- en E snaren natuurlijk. Deze dien je te dempen met je handpalm. Als een toon dof of op een andere manier niet goed klinkt, probeer dan je vinger iets te verplaatsen totdat de toon wel helder klinkt. Heb je de vingerzetting te pakken? Laat het akkoord dan los, laat je vingers even rusten en pak het akkoord opnieuw en probeer dan nu in één keer je vingers goed te zetten. Controleer ook nu weer alle snaren één voor één en herhaal deze stappen totdat je het akkoord helemaal in de vingers hebt. Let er tijdens het oefenen goed op dat je polsen en vingers ontspannen zijn om kramp te voorkomen en zorg dat je nagels niet te lang zijn zodat je de snaren goed kunt indrukken.