Tips om gitaarschade te voorkomen
04 mei 2020 

Tips om gitaarschade te voorkomen

Je gitaar is natuurlijk een belangrijk en waardevol bezit. Op emotioneel gebied omdat je natuurlijk graag speelt, maar ook in financiële zin. Een goede gitaar is niet goedkoop. Tegelijkertijd: het is een gebruiksvoorwerp dat je het liefst zo veel mogelijk gebruikt. Schade is dan ook iets waar je niet op zit te wachten. Maar wat zijn tips om gitaarschade te voorkomen? Die hebben wij uiteraard voor je en delen wij graag.

Tips om gitaarschade te voorkomen: opbergen

Het lijkt heel erg voor de hand liggen, maar in lang niet alle tips om gitaarschade te voorkomen kom je deze tip tegen: je gitaar goed en veilig opbergen. Schade kan namelijk ontstaan door te spelen, maar ook wanneer je niet speelt en de gitaar niet goed is opgeborgen. Wanneer je jouw gitaar bijvoorbeeld onbeschermd in je kamer laat staan of in een kast wegzet, loop je meer risico op schade. Iets kan omvallen of iets of iemand kan er tegenaan stoten. We begrijpen heus wel dat je jouw gitaar graag wilt tonen, maar wees wel voorzichtig.

Om je gitaar goed op te bergen en schade te voorkomen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze neer te zetten in een standaard of in een koffer of hoes op te bergen. Beide methoden hebben voor en nadelen. Een gitaarstandaard is natuurlijk erg mooi. Hetzelfde geldt voor een muurbeugel. Met een standaard of beugel kun je jouw gitaar veilig en stevig vastzetten, terwijl deze in het zicht blijft. Liefhebbers die hun favoriete instrument graag willen laten zien of ernaar willen kijken, hebben zo een prima oplossing. Besef je echter wel: de gitaar kan nog steeds van de standaard of beugel worden afgestoten en ook een klein stootje dat niet tot vallen leidt, kan nog steeds schade veroorzaken.

Een gitaarkoffer of gitaarhoes biedt vanuit het oogpunt van veiligheid en bescherming nog net wat meer zekerheid. Ook hier zijn er verschillen. Je kunt namelijk kiezen voor een eenvoudige hoes waarin je bijvoorbeeld de gitaar ook eenvoudig mee kunt nemen, maar zo’n hoes brengt lang niet altijd goede bescherming. Wanneer er iets tegenaan valt, ben je gebaat bij een goede isolatie. Kijk daarom het liefst naar een gitaarhoes met een dikkere voering. Een gitaarkoffer is wat dat betreft helemaal ideaal: deze heeft een harde buitenkant en beschermt zo optimaal tegen vallen en stoten, ook omdat de binnenkant zacht is. Qua formaat en handzaamheid is zo’n koffer echter weer niet altijd ideaal. Daarom is een gitaarhoes met stevige buitenkant misschien de beste oplossing.

Tips om gitaarschade te voorkomen tijdens het spelen

Je gitaar kan natuurlijk ook schade oplopen terwijl je aan het spelen bent. Zeker wanneer je omgeven bent door mensen, bijvoorbeeld door vrienden op een feest, of wanneer je aan het optreden bent, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Een van de beste tips om gitaarschade te voorkomen tijdens het spelen, is het aannemen van een goede houding. Hier begint het allemaal mee. Zorg voor een houding waarbij je niet vermoeid raakt en geen last krijgt van je lichaam. Dat klinkt eenvoudig en voor de hand liggend, maar gitaarschade ontstaat vaak omdat mensen een foutje maken en bijvoorbeeld de gitaar laten vallen.

Een van de beste tips om gitaarschade te voorkomen tijdens het spelen, is het aanschaffen van een goede gitaarband. Hiermee weet je zeker dat je gitaar altijd stevig om je lichaam blijft hangen, mocht je deze per ongeluk laten slippen. Een gitaarband die je om je schouder draagt, biedt je bovendien bewegingsvrijheid. Je kunt je gitaar ook rustig laten hangen terwijl je andere dingen aan het doen bent. Zingen of je publiek opzwepen, bijvoorbeeld. Dit brengt wel weer een nadeel met zich mee, want je zult nog steeds voorzichtig moeten zijn in je bewegingen. Zeer veel professionele zangers en gitaristen zie je echter optreden met een goede gitaarband. Dat is natuurlijk veelzeggend.

Schade kun je voorkomen door goed onderhoud

Een gitaar is eigenlijk net als elk ander voorwerp: schade kan ontstaan door gebruik, maar ook door gebrekkig onderhoud. Vaak in combinatie met elkaar. Een van de belangrijkste tips om gitaarschade te voorkomen: zorg voor goed onderhoud. Je gitaar is gemaakt van hout, een kwetsbaar materiaal. Niet alleen kwetsbaar bij stoten of vallen, maar ook naarmate het ouder wordt. Het hout van de klankkast in goede conditie houden, verlengt de levensduur van je gitaar. Houd daarom ook de lak goed bij. De lak heeft niet alleen een decoratieve functie (in de vorm van de afwerking), maar is ook belangrijk voor de bescherming van het hout. Besteed ook extra aandacht aan het hout van en rondom de frets. Gebrekkig onderhoud of slijtage kan ervoor zorgen dat frets loskomen. Dat maakt het spelen er beslist niet leuker en gemakkelijker op.

Omdat je gitaar gemaakt is van hout, betekent het ook dat deze gevoelig is voor de omgeving. Met name vochtigheid en temperatuur. Je gitaar van plek naar plek meenemen, kan zorgen voor extra slijtage. Slijtage die in eerste instantie onzichtbaar is, maar later schade kan opleveren. Ook dat is dus een reden om je klankkast goed te onderhouden en de gitaar goed op te bergen. Ook wanneer je onderweg bent en je gitaar meeneemt. Probeer je instrument te behoeden tegen al te hevige omgevingswisselingen. Van een zeer vochtige naar een zeer droge omgeving bijvoorbeeld, of van flinke kou naar behoorlijke warmte. Vervoer je gitaar daarom ook altijd in een beschermende hoes of koffer. Een gitaar houdt simpelweg niet van al te extreme omstandigheden. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je hem opbergt. Doe dit in een neutrale omgeving: niet te warm, niet te koud, niet te vochtig en niet te droog. Een gemiddelde kamer is dus prima, maar wees voorzichtig met plekken als zolders of kamerkasten, helemaal als hier verwarmingsbuizen doorheen lopen.

Toch schade opgelopen?

Heb je ondanks deze tips om gitaarschade te voorkomen toch schade opgelopen aan je gitaar? Dat is natuurlijk ontzettend balen. Het is dan zaak om zo snel mogelijk een specialist te raadplegen om te kijken of deze schade verholpen kan worden. Zeker wanneer het schade betreft die je spel beïnvloedt, is het raadzaam om deze schade zo snel mogelijk te verhelpen voor het wellicht onomkeerbaar is.

Om het nogmaals samen te vatten, de beste tips om gitaarschade te voorkomen die wij kennen:

  • Berg goed op
  • Maak gebruik van een beschermhoes of koffer
  • Gebruik een standaard of beugel
  • Gebruik security locks om je band goed vast te zetten
  • Stel je gitaar zo min mogelijk bloot aan extreme omstandigheden

Maximaal van je gitaar genieten met online lessen

Bij Onlinemuziekcursus.nl kun je echt maximaal van je gitaar genieten. Het onderhoud is goed, nu het spel nog. Met online gitaarles kun je verder groeien in je vaardigheden. Een gitaar spelen boek is niet meer nodig met onze lessen. Voor slechts 47,- euro heb je een mooie basiscursus om gitaar te leren spelen en wil je daarna verder dan hebben we nog vele vervolglessen.

Reactie plaatsen