Het mooie aan gitaarspelen is dat je bijna altijd kunt kiezen waar en wanneer je dit doet. Het is een mobiel instrument. Speel je akoestische gitaar, dan heb je niet meer dan je gitaar en eventueel wat accessoires nodig om overal te spelen. Je vervoert je gitaar natuurlijk in een goede gitaartas of gitaarkoffer. Ben je daarmee helemaal voorzien? Dat hangt er maar net vanaf wat je wilt doen en bereiken. Wij vertellen je graag waar je aan moet denken als je met je gitaar op pad gaat. Een gigbag of koffer is onmisbaar als je op stap gaat.
Waarom is een gigbag of koffer onmisbaar als je op stap gaat?
Heb je voldoende geoefend en heb je het gevoel dat je er klaar voor bent om andere mensen te laten genieten van je gitaar kunsten? Neem ‘m dan mee. Wanneer je goed kunt spelen en je comfortabel genoeg bent om anderen hiervan deelgenoot te maken, is er niets mooier dan je gitaar mee te nemen om lekker muziek te maken met vrienden op een feest of bij een kampvuur. Soms is een gitaarhoes dan voldoende, maar met een goede gigbag (een steviger hoes met meer ruimte voor accessoires) of een koffer ben je soms beter geholpen.
Wil je jouw gitaar meenemen en overal goed kunnen spelen, dan is een gigbag of koffer onmisbaar als je op stap gaat. Je gitaar moet er natuurlijk goed in passen, maar het is tevens fijn om ruimte te hebben voor accessoires en extra’s. Een goede gigbag beschermt je gitaar en biedt je opbergruimte. Wat belangrijk is, is dat je gitaar goed en stevig vastzit in de hoes. Deze moet geen kant op kunnen, want anders kan hij beschadigd raken. Kies daarom altijd een gigbag die gemaakt is voor jouw type gitaar.
Een goede gigbag biedt extra mogelijkheden
Koop je een goede gigbag, dan kun je profiteren van wat extra mogelijkheden ten opzichte van een standaard (vaak goedkopere) gitaarhoes. Zo zul je vaak aan de voorkant een opbergvak vinden, waarin je belangrijke spullen kwijt kunt. Denk aan je stemapparaat, bladmuziek, maar ook een voetenbankje. Vaak vind je in dergelijke opbergvakken ook nog kleinere vakjes. Speel je bijvoorbeeld met een plectrum, dan kun je die daarin kwijt. Dat is handig, want het is lastig zoeken naar een plectrum in een te groot opbergvak. Een goede gigbag beschermt tegen vallen of stoten en ook tegen vocht. Alleen: zo’n tas is geen wondermiddel. Onthoud te allen tijde dat je gitaar alsnog kwetsbaar is.
Wanneer kies je voor een gitaarkoffer?
Wil je echt maximale bescherming, dan kies je voor een gitaarkoffer. Een gitaarkoffer heeft een zachte binnenkant en een harde buitenkant die beter beschermt tegen stoten en vallen. Is je gitaar erg kwetsbaar, duur of je gewoon zeer dierbaar, dan ben je met een gitaarkoffer voorzien van een nog net wat betere bescherming. Ten opzichte van een gigbag kent een koffer wel enkele nadelen. Zo is deze in de eerste plaats in de regel flink duurder. Wees er dus zeker van dat je dit bedrag (dat al snel ruim meer dan 100 euro wordt) kunt en wilt investeren. Daarnaast is een opbergkoffer meestal wat minder handig mee te nemen. Natuurlijk heeft hij een handvat, maar hij is zwaarder, hard en minder handig gevormd. Ook kan de opbergruimte in vergelijking met een tas wat minder zijn, maar dat is afhankelijk van het model.
Om een gitaarkoffer beter draagbaar te maken, kun je kiezen voor een optionele draagriem. Kijk in de eerste plaats of de koffer die je wilt kopen, beschikt over bevestigingspunten voor zo’n riem. Je kunt vervolgens een losse schouderriem kopen die je aan je koffer kunt bevestigen om deze eenvoudiger met je mee te nemen. Kijk uiteraard wel goed of je riem ook op jouw koffer past.
Is een gigbag of koffer echt onmisbaar als je op stap gaat? Kies voor een tussenoplossing
Een gigbar of koffer is onmisbaar als je op stap gaat, maar het kan zo zijn dat beide opties je niet niet bieden wat je nodig hebt of prettig vindt. Daarom is er ook een tussenoplossing. Die tussenoplossing is een hoeskoffer. Deze houdt – zoals de naam al doet vermoeden – het midden tussen een gitaarkoffer en een gigbag. Hij heeft de vorm van een gigbag, dus van een reguliere gitaartas, maar heeft in plaats van een stoffen buitenkant een buitenkant van steviger kunststof. Daarbij is hij wel nog net zo eenvoudig te dragen en handzaam als een stoffen gigbag. Ze bieden dus het beste van twee werelden: voldoende bescherming en goede mogelijkheden om met je mee te nemen. Hiermee zijn ze ook geschikt voor vervoer. Veel singer-songwriters maar ook straatartiesten maken gebruik van zo’n hoeskoffer.
Lijkt het jou fantastisch om overal waar je gaat je gitaar met je mee te kunnen nemen en lekker te kunnen spelen? Of dit nu voor jezelf is, voor vrienden of misschien zelfs om op te treden: met lessen van Onlinemuziekacursus.nl maak je de perfecte start. Bij ons kun je online gitaarles volgen, we hebben een basiscursus van 78 lessen voor slechts 47,- euro en dan heb je levenslang toegang tot de lessen en wil je daarna nog verder met gitaar leren spelen dan hebben we nog vele vervolg lessen. Je kunt bij ons klassiek gitaar leren spelen, dus Spaanse gitaar, of elektrische gitaar leren spelen.