Wanneer je voor het eerst begint met gitaar leren spelen, zal je als eerste de basisakkoorden gaan leren. Een van deze basisakkoorden is het A akkoord. Het A akkoord wordt ook wel A majeur genoemd en is een van de meest gebruikte akkoorden in het gitaarspel. Ook is het A akkoord het makkelijkst om te spelen. Zodra je dit basisakkoord onder de knie hebt is het tijd voor een variant van het A akkoord, de A mineur ook wel bekend als het Am akkoord.
A mineur oftewel Am akkoord
Zodra je bekend bent met de majeur akkoorden (basisakkoorden) dan is de volgende stap om de mineur akkoorden te gaan leren. Een daarvan is het Am akkoord. Deze variant van het A akkoord heeft dezelfde grondtoon als het A akkoord, maar klinkt veel droeviger. Dit is dan ook het grote verschil tussen deze twee akkoorden. De meer droevige ondertoon wordt veroorzaakt door het verzetten van een van de tonen tijdens het spelen. De toonafstand tussen een toon en de daaropvolgende derde toon, ook wel terts genoemd, wordt nu bij wijze van verminderd door je vinger één fret terug te zetten. Zo ontstaat er een melancholische klank welke overal ingezet kan worden in een muzieknummer of een gedeelte van een muzieknummer.
De grondtoon
De grondtoon van het Am akkoord is hetzelfde als het A akkoord, toch heeft de A mineur een andere ondertoon en klank, namelijk meer droevig dan het A akkoord. Door de meer droevige klank van het Am akkoord is deze uitermate geschikt voor muziek gebaseerd op melancholische klanken, melodieën en ritmes. Om een voorbeeld te noemen; De band Coldplay maakt veel gebruik van het Am akkoord in hun muzieknummers. Als je het Am akkoord speelt is het belangrijk dat je de juiste vingers op de juiste plek zet. Je kunt voorkomen dat je stille tonen aanslaat door de snaren goed aan te slaan en ze niet per ongeluk af te dempen. Let hier goed op tijdens het spelen van het A mineur akkoord.
Hoe speel ik het Am akkoord?
In de onderstaande afbeelding zie je hier hoe je per snaar je vingers moet zetten. Bovenaan vindt je de hoge E-snaar en onderin de lage E-snaar. Zoals bij het aanslaan van het A akkoord mag je ook bij het Am akkoord de E niet aanslaan. Een 0 geeft aan dat je hier een open snaar aanslaat en een X geeft aan dat je deze toon niet aanslaat.
Am akkoord gitaar E- 0 B- Wijsvinger op de eerste fret G- Ringvinger op de tweede fret D- Middelvinger op de tweede fret A- 0 E- X
Het verschil tussen het A akkoord en het Am akkoord
Zoals je ziet is er weinig verschil tussen het A akkoord en het Am akkoord. Het enige verschil is dat je bij het Am akkoord de wijsvinger naar de eerste fret verschuift. Speel de akkoorden is achter elkaar en luister naar het verschil. Je zult merken dat het Am akkoord droeviger klinkt dan het A akkoord. Wanneer je begint met oefenen is het goed om je pols te ontspannen, zo kunnen je vingers makkelijk bij de frets komen om deze vervolgens aan te slaan. Je zorgt er op deze manier ook voor dat je hand niet verkrampt. Begin met het A akkoord (majeur) en oefen vervolgens de overgang naar het Am akkoord (A mineur). Zo kan je het akkoord goed leren onthouden en kan je hierna verder met de overgangen van de andere basisakkoorden. Door ook andere vingers te gebruiken tijdens het indrukken van de frets, kan het zijn dat je makkelijker je vingers op de frets kunt zetten en zo ook de overgangen makkelijker krijgt. Probeer gaandeweg eens uit wat voor jou het fijnste speelt. En vergeet vooral niet dat je altijd de juiste frets indrukt.