Wanneer je al een tijdje bezig bent met gitaarspelen en gitaarakkoorden leren, dan kan het Gm7 akkoord jouw gitaarspel mooi opfleuren! Zoals we in andere artikelen al hebben besproken gaan we ook met het Gm7 akkoord aan de slag met diverse methodes om dit mooie akkoord te kunnen spelen. Wat je wel eventjes moet weten is dat het Gm7 akkoord een Barré akkoord is en deze zijn, zoals je waarschijnlijk al weet, soms best lastig om aan te leren. Geen nood! Want in dit artikel gaan we je alles vertellen over het G mineur 7 akkoord! Ook geven we je nog enkele tips mee hoe je Barré akkoorden kunt spelen en daarnaast geven we je nog wat informatie over spiergeheugen, want gitaarspelen heeft ook een beetje met biologie te maken.
De basis van het Gm7 akkoord
Dat het Gm7 akkoord een Barré akkoord is betekent dat je met je wijsvinger over de gehele lengte van de gitaarnek een fret ingedrukt houdt. Dit kan best wel wat oefening vereisen en daarom geven we je alvast één tip voor het spelen van het Barré akkoord; gebruik de zijkant van je vinger tijdens het indrukken van de fret, dit helpt bij het goed en stevig genoeg indrukken van de fret en zorgt er bovendien voor dat je gemakkelijker het Barré akkoord kunt spelen. Bij het Gm7 akkoord moet de derde fret op elke snaar ingedrukt zijn, met de rest van je vingers speel je de overige snaren in het akkoord.
Hoe speel ik het Gm7 akkoord? Het akkoordenschema
Hieronder kan je in het akkoordenschema zien hoe je het Gm7 akkoord op de gitaar speelt. Hierbij wordt aangegeven welke vinger je het beste gebruikt om de fret in te drukken. Wanneer er een 0 staat betekent dit dat er hier een open snaar moet worden aangeslagen, een X geeft aan dat de snaar niet moet worden aangeslagen of moet worden gedempt.
E- Wijsvinger op de derde fret B- Wijsvinger op de derde fret G- Wijsvinger op de derde fret D- Wijsvinger op de derde fret A- Ringvinger op de vijfde fret E- Wijsvinger op de derde fret
Tips om het Barré akkoord te spelen
Barré akkoorden voegen heel wat toe aan je gitaarspel en zo breid je je repertoire op een professionele manier uit. Het aanleren van Barré akkoorden kan alleen wel wat irritatie met zich meebrengen. Het is af en toe een beetje doorbijten, maar dan heb je ook echt wat! Vind je het spelen van Barré akkoorden nog een beetje lastig? Dan volgen hieronder een aantal tips om het je iets makkelijker te maken;
- Gebruik het harde deel van je vinger, dus de zijkant, om de fret in te drukken in plaats van het vlezige gedeelte. Wanneer je de zijkant van je vinger gebruikt zal je merken dat je minder snel last krijgt van kramp en andere klachten dan wanneer je met het vlezige gedeelte van je vinger speelt. Ook zorg je er op deze manier voor dat je minder snel een snaar zult dempen. - Houd je pols zo recht mogelijk en je elleboog zo dicht mogelijk bij je lichaam tijdens het spelen van het Barré akkoord. Dit helpt erbij niet te verkrampen. - Barré akkoorden zijn eigenlijk gewoon de meest lastige akkoorden om te leren spelen. In het begin zal je het misschien nog wat lastig vinden en sneller last krijgen van je vingers en polsen, maar oefening baart echt kunst! Wanneer je meer oefent en een tijdje bezig bent zullen jij en je vingers en polsen gewend raken aan de bewegingen die je maakt tijdens het spelen van Barré akkoorden. Wanneer je hier eenmaal doorheen bent is spelen een makkie!
Hieronder een handige en praktische video om het Gm7 akkoord aan te leren;
De funky versie van het Gm7 akkoord
Tijdens het spelen van gitaarakkoorden zal je het tegen gaan komen; de term "voicings". Dit zijn specifieke manieren om een akkoord te spelen die perfect aansluiten op een bepaalde speelwijze. Zo is er een (ietwat makkelijkere) manier om de Gm7 te spelen die het Funky Feeling in je naar boven zal halen. Hieronder zie je hoe je deze funky versie van het Gm7 akkoord op de gitaar speelt;
E- Wijsvinger op de derde fret B- Wijsvinger op de derde fret G- Wijsvinger op de derde fret D- Wijsvinger op de derde fret A- X E- X
Nog even een stukje over het spiergeheugen
Het spiergeheugen is eigenlijk een simpel, tweevoudig biologisch concept. Ben je nieuwsgierig geworden wat we hier mee bedoelen? Lees dan nog even mee! Het concept heeft ten eerste te maken met de wijze en snelheid dat de spieren groeien. Denk bijvoorbeeld eens aan het beoefenen van fitness. In het begin zal je geen 100 kilo kunnen tillen, wanneer je blijft trainen zal dit pas later kunnen komen. Hoe meer je gewichten zult heffen, hoe sneller je 100 kilo zou kunnen heffen, toch? Zo werkt dat dus ook met gitaar spelen. Hoe vaker je oefent met het spelen van Barré akkoorden, hoe sneller het je zal gaan lukken om Barré akkoorden perfect te leren spelen. Het zal in het begin zeker wat moeite kosten, maar we willen je ook hierbij een tip meegeven; geef niet op! Het komt echt wel, het gaat je ook zeker lukken, als je maar blijft oefenen. Hoe meer je oefent, hoe meer je je spieren zult uitdagen om te vormen. Zo zal het geleidelijk aan steeds makkelijker worden. Ten tweede vinden we spiergeheugen ook in de hersenen terug. Als je eenmaal hebt leren fietsen, verleer je dit eigenlijk nooit. Zo is het ook met gitaar spelen. Heb je al een (lange) tijd niet gespeeld, maar heb je dat vroeger wel veel gedaan? Dan zal je binnen no-time zeker weer op dreef zijn. Eigenlijk blijft de boodschap dus wel, blijf oefenen en leer ook de Barré akkoorden door en door kennen, het kost nu misschien even wat tijd, maar daarna zal je ze eigenlijk nooit meer verleren!
Meer gitaarakkoorden leren spelen? Bekijk dan eens onze overige artikelen over gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!