Drumstokken

Onderdelen van de drumstok

De drumstok bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Tip
  • Nek
  • Versmalling
  • Schouder
  • Schacht
  • Achterkant

De juiste maat

Drumstokken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes. De verschillende maten, zijn toepasbaar bij verschillende muziekstijlen. Kijk goed welke stijl jij wilt spelen en welke drumstok daarbij past voor je deze aanschaft. Kinderen starten over het algemeen met maat 7A, volwassen beginners met maat 5A of 5B. In de tabel vind je een duidelijk overzicht welke stok waarvoor geschikt is.

model

gewicht

diameter

lengte

nek

toepassing

7A45 gram13,5 mm40 cm6,0 mmbeginners, jazz, orkest
5A50 gram14,5 mm40,5 cm6,5 mmjazz, pop, orkest
5B55 gram15,5 mm40,5 cm7,0 mmpop, rock
2B65 gram16,6 mm41,3 cm7,5 mmrock, hard rock

Hoe houd je de drumstokken vast?Drumstokken vasthouden

Er zijn twee manieren om de stokken vast te houden: de bovenhandse en de onderhandse manier. De matched grip (afbeelding links) is geliefd bij beginners. De drumsticks worden zowel door de linker als de rechterhand op dezelfde manier vastgehouden, tussen de duim en het midden van de wijsvinger.

De traditionele grip (zie afbeelding rechts) wordt vaak toegepast bij marsmuziek of jazz. De rechterhand is hierbij hetzelfde als de matchd grip, maar de grip van de linkerhand is anders. De stok ligt hierbij in de holte van de duim en wijsvinger bij de linkerhand. De palm van de linkerhand is naar boven gericht. De wijsvinger en de middelvinger ondersteunen de duim bij het slaan met de stokken. De pink en de ringvinger ondersteunen de stok.

Let er altijd op dat je de vingers niet verkrampt bij het spelen, ongeacht de wijze waarop je de stokken vasthoudt. Houd de drumstokken losjes in je handen. Speel vanuit je polsen, niet vanuit je hele arm. Merk je dat je toch spierpijn krijgt? Speel dan niet te lang achter elkaar door en neem regelmatig even pauze tussendoor!

Je kunt tussendoor even de polsen losdraaien of de handen losschudden.

Succes met oefenen!

Reactie plaatsen