Lax vox methode voor zangers
  • Heb je last van een vermoeide stem?
  • Heb je keelpijn?
  • Voel je spanning op je keel tijdens het zingen?
  • Wil je leren hoe je je stembanden op een ontspannen manier leert sluiten, zonder constrictie?
  • Wil je leren hoe je kunt zingen zonder dat je je stem hoeft te forceren?
  • Wil je leren hoe je een warming up of cooling down kunt doen voor de stembanden?
  • Wil je weten hoe je de stem kunt ontspannen nadat je luid(in overdrive of edge) hebt gezongen?
  • Voelt je stem gespannen nadat je hard hebt moeten praten?
  • Wil je je stemgeluid verbeteren?


Wat heb je nodig om te kunnen werken met de lax vox methode.
Dan kun je oefenen met de LAX VOX METHODE.

Ik zal je daar in deze blog meer over vertellen zodat je thuis snel, effectief en doelgericht aan de slag kunt gaan!

Wat heb je nodig om te kunnen werken met de LAX VOX METHODE?

LAX VOX betekent relaxatie van de stem.

Het enige wat je nodig hebt voor deze methode is een flesje of glas water en een siliconen buis (verkrijgbaar bij tuincentra) of tube van 35 cm en 9-12 milimeter doorsnee

Zanghouding bij het werken met de LAX VOX METHODE

Als je zittend wilt leren zingen, is het belangrijk dat je stevig met je voeten op de grond zit, met de voeten op heupbreedte, de knieën niet op slot en met een rechte rug. Zorg dat je een open zanghouding hebt en dat je schouders ontspannen zijn. Let erop dat je nek in 1 lijn is met de wervelkolom, zodat je op een ontspannen manier kunt zingen.

Hoe werkt de lax vox methodeHoe werkt de LAX VOX METHODE?

Leg de slang ontspannen in je mond tussen je tanden, boven de tong en plaats de onderkant van de buis in het glas met water. Als je net begint met oefenen met de LAX-VOX methode volstaat een glas gevuld met 2 cm water. Ben je eenmaal gewend aan het werken volgens deze methode dan kun je de tegendruk die je zult ervaren bij het oefenen, vergroten door het glas te vullen met 4-7 centimeter water. Neem nu de klank OE of OO in gedachten. Foneer de klank door de buis in het water en probeer het water gelijkmatig te laten bubbelen. Zorg voor een gelijkmatige ademstroom.

Zo train je gelijk je ademsteun en leer je de belangrijkste adem spier: het middenrif, of diafragma, geleidelijk breed te maken en daarna weer los te laten. Let hierbij op dat je de zonnevlecht (de spier tussen de ribben) naar voren laat komen bij het zingen en de onderste buikspieren geleidelijk intrekt. De rugspieren komen hierbij naar achteren en laat je daarna weer los.

Wissel korte en lange tonen af, zo kun je ook het verschil tussen natuurlijke ademsteun en actieve ademsteun ervaren (voor langere tonen zul je het middenrif geleidelijker naar de brede stand moeten bewegen dan bij korte tonen). Oefen nu op de V of Z gevolgd door een AA, EE, IE, OO of UU. Probeer ook eens of je overgangen tussen klinkers kunt maken (bijv. OE-UU-OE).

Je kunt ook experimenteren met het maken van glissando’s. Hierbij glij je van lage naar hoge noten en weer terug. Je kunt ook glij tonen maken van hoog naar laag en weer terug. Dit is ook een goede oefening wanneer je je stembereik wilt vergroten (je kunt hem ook doen zonder de buis). Wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt kun je ook eens een zin van een lied foneren door de buis of zelfs een heel lied! Als je door de buis hebt geoefend, kun je vervolgens dezelfde oefeningen eens zonder buis proberen, voel nu zelf het verschil! Als je regelmatig oefent, zul je al snel je vorderingen merken.

Waarom werkt de LAX VOX METHODE?

Als je stem vermoeid is, heeft deze tijd nodig om te herstellen. Normaliter gebeurt dat ’s nachts wanneer je aan het slapen bent. Je stembanden hoeven dat weinig tot niet te vibreren en zo kunnen de slijmvliezen in de stembanden weer herstellen. Er wordt in de nacht vocht teruggevoerd naar de stembanden, waardoor hij de volgende dag weer helder kan klinken.

Soms ben je echter niet in optimale conditie, en heeft je stem langer de tijd nodig om te herstellen. De LAX-VOX METHODE kan dan een ideale oplossing bieden! Als je door de buis foneert, wordt je boven-ademdruk groter en de ademdruk onder de glottis lager (ook wel onder-ademdruk genoemd). Er is meer balans waardoor de spiermassa ontspannen kan werken en herstellen.

Door de pulserende beweging van de bovendruk wordt de larynx gemasseerd, wat een ontspannende werking heeft. Door deze massage ontstaat er een grotere circulatie van opbouw- en afvalstoffen en kunnen de stembanden sneller herstellen.

Ik wens je veel succes toe met oefenen!

Hulp bij het leren zingen? bestel dan hier de online zangcursus!

Ruben Vermeer
Natascha Jager-Nijhoff
Gevorg Hakobjan
Door

Gevorg Hakobjan

op 05 Jan 2015

Geachte heer/mevrouw,Ik ben ontzettend geïnteresseerd in Lax Vox en zou graag een siliconen buis willen bestellen. Is het mogelijke om het bij u te doen?Ik hoop dat u mij hiermee wilt helpen!Met vriendelijke groet, Gevorg Hakobjan

Reactie plaatsen