Leren zingen in 11 stappen

Wilt je graag leren zingen? Het is voor iedereen mogelijk! Hieronder volgen 11 stappen, waarin staat hoe je een goede basis legt om het zingen eigen te maken.

Stap 1: let op uw houding
Als je staand zingt bouw je je houding vanaf je voeten op. Zorg dat je stevig staat met je voeten op heupbreedte. Zorg dat je knieën licht gebogen zijn, het bekken naar voren gekanteld en dat je de schouders ontspannen laat hangen. Open je borstkas. Let op dat je rug niet hol of bol is en dat je nek in 1 lijn met je wervelkolom is. Als je zittend zingt zet je je voeten stevig op de grond en maak je met de knieën een hoek van negentig graden. Zorg dat je een open houding aanneemt (zeker als je een instrument speelt heb je vaak de neiging om naar je instrument toe te buigen waarbij je het midden afsluit).

Stap 2: Leer werken vanuit de inadem reflex
Voor het zingen is het belangrijk dat je hele lijf meedoet! Draag je zang vanuit de onderste ademruimte door niet alleen vanuit je buik, maar ook vanuit je voeten,benen en bekken de adem te ondersteunen. Zorg dat je lichaam doorlaatbaar is en dat je de adem niet vastzet of blokkeert. Laat de adem vrij stromen. De adem komt en de adem gaat en in de adempauze wacht je een nieuwe inademing af. Zo leer je werken met de inadem reflex. Je kunt deze zelf makkelijk voelen door bijv. SS..SS.SS te doen. Je voelt dat je middenrif tussendoor loslaat, en als vanzelf komt er weer nieuwe adem waarmee je klank kunt gaan maken!

Stap 3: doe stemoefeningen
Je kunt de stem flexibel laten klinken door stemoefeningen te doen, door bijvoorbeeld te neuriën, glijtonen te maken of toonladders te zingen op verschillende klinkers. Gaandeweg kun je steeds lager en hoger leren zingen en kun je je bereik vergroten.

Stap 4: Van spreken naar zingen
Lees de tekst van je lied eerst eens zin voor zin en let daarbij op de inadem reflex (zie tip 2). Oefen nu eens zingend dezelfde tekst op 1 klinker. Kies een klinker die je makkelijk vindt. Probeer nu te voelen wat het lastigste punt is in deze zin; vanaf daar ga je pas actief ademsteun geven vanuit je middenrif, je rug, je onderste buikspieren en je zonnevlecht (of solar plexus). Oefen nu gezongen op de tekst. Probeer tussendoor niet ‘naar adem te happen’ maar erop te vertrouwen dat wanneer je loslaat, er weer nieuwe adem komt.

Stap 5: train uw uitspraak
Wanneer u gaat zingen, dient u de songteksten goed uit uw hoofd te leren. Het is al een groot voordeel, wanneer u goed kunt articuleren. Uw uitspraak zal anderen om u heen motiveren om naar u te luisteren; een duidelijk gezongen tekst is prettig om naar te luisteren.

Stap 6: oefen regelmatig
Zing regelmatig en probeer verschillende toonhoogtes te bereiken. Forceer overigens niets en stel dat u dit per ongeluk wel doet, houdt u dan even rust. Vanzelfsprekend zult u door middel van zanglessen leren uw stem beter te beheersen. Wilt u begeleiding start dan vandaag nog met de online zangcursus.

Stap 7: onwikkel je eigen, unieke stijl
Door verschillende stijlen te zingen, ontdek je wat jou goed ligt. De één zingt graag solo, de ander liever in groepsverband. Door veel solo te zingen, kun je echt je eigen stijl ontwikkelen, terwijl je in een koor bijvoorbeeld goed kunt leren om meerstemmig te zingen en af te stemmen op de klankkleur van de mensen om je heen.

Stap 8: uw motivatie
Waarom bent u begonnen met zingen? Is het omdat anderen het mooi vonden of vindt u het zelf ook mooi? Laat u niet demotiveren door kritiek van anderen. Iedere persoon heeft zijn eigen unieke klankkleur en door vaak te oefenen zul je steeds meer mooie kanten van jouw persoonlijke stem ontdekken.

Stap 9: neem uw stemgeluid op
Wanneer u eens in de zoveel tijd uw stemgeluid opneemt, zult u merken dat uw zangkunsten beter zijn geworden. In spannende tijden zal dit minder zijn, maar u blijft natuurlijk oefenen en wordt gewoonweg steeds iets beter. Hoort u uw stem bijvoorbeeld na een jaar terug, dan merkt u gegarandeerd verschil. Prachtig toch, hoever u gekomen bent?

Stap 10: Zingen moet prettig voelen
Luister naar jezelf. Als iets niet goed voelt doe je het ook niet goed. Jij kent je lichaam het beste. Neem even rust als je voelt dat je pijn krijgt of zingen gespannen aanvoelt. De tips uit de online zangcursus kunnen je helpen op een ontspannen manier te leren zingen!

Stap 11: geloof in uzelf
Geniet ook van het leerproces, stap voor stap zul je steeds meer tools in handen krijgen om te zingen wat en hoe jij maar wilt!

Marcus Emus Mainassy
Johan Koelewijn
Remko Albers
Liesbeth Waeterloos
Door

Liesbeth Waeterloos

op 18 Feb 2014

wat goed geschreven!!

Liesbeth Waeterloos
Reactie plaatsen