Zorg goed voor je stembanden met deze tips
14 februari 2020 
in Zangles

Zorg goed voor je stembanden met deze tips

Iedereen die een instrument bespeelt en zingt, zal beamen: je stem is je belangrijkste instrument. Schade aan je stem laat zich namelijk lastig herstellen. Schade aan je instrument is vervelend, maar een instrument kun je eenvoudig vervangen, je stem niet. Je hebt maar een stem, dus wees daar dan ook zuinig op. Goed voor je stembanden zorgen, is cruciaal wanneer je jouw stem in optimale conditie wilt houden. Zorg goed voor je stembanden met deze tips.

Ontzie je stem wanneer nodig

Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten. Je stembanden zijn namelijk ook “slechts” spieren en wanneer je die te veel belast, zullen niet alleen je zangprestaties hieronder lijden, maar zul je ook in fysiek opzicht last krijgen. Je kunt je stem verliezen en last krijgen van keelpijn. Ontzie je stem dan ook wanneer je voelt dat zingen moeilijk wordt of pijnlijk begint te worden. Zorg goed voor je stembanden met deze tips die we geven in dit blog. Je stem ontzien is nog relatief eenvoudig, maar ook de volgende tips zijn van groot belang.

Drinken, drinken, drinken

Wanneer je te weinig drinkt, krijg je niet voor niets een droge keel. Of je nu aan het zingen bent of niet: voldoende water drinken is altijd belangrijk. Probeer jezelf dit in je dagelijkse bezigheden aan te leren. Wanneer je gaat zingen, of het nu oefenen of optreden is, doe je er verstandig aan om altijd voldoende water bij je te hebben. Kijk maar eens naar concerten van je favoriete artiesten: na bijna elk nummer drinken zij wat.

Het is overigens niet alleen belangrijk dat je voldoende drinkt; ook wat je drinkt kan een verschil maken. Cafeïne en alcohol onttrekken vocht aan je lichaam en kunnen de werking van slijmklieren negatief beïnvloeden. Op een normale dag is dat niet zo’n probleem, maar wanneer je gaat zingen of optreden, is het verstandig om een dag van tevoren geen cafeïne of alcohol te nuttigen.

Ook voeding is van invloed

Ook voeding kan van invloed zijn om de kwaliteit van je stembanden. Wist je bijvoorbeeld dat kruidig eten van invloed is op je stembanden en je zang? Pittig voedsel zorgt ervoor dat er extra slijm wordt geproduceerd. Dat is niet handig wanneer je moet zingen, dus laat ook pittig voedsel ten minste een dag voordat je gaat zingen staan.

Luchtkwaliteit is belangrijk

Schone, niet te vochtige lucht is belangrijk om goed te kunnen zingen. Met name droge lucht is killing voor je stembanden. Wil je het maximale uit je stem halen, dan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in de omgeving goed is. Niet te hoog, maar zeker ook niet te laag. In te ijle lucht, drogen je stembanden uit.

Gebruik je mondwater? Kies dan voor een alcoholvrije variant

Mondwater is natuurlijk hartstikke goed voor je mondgezondheid en een frisse adem, maar kan een negatieve invloed hebben op je stembanden. Vaak zit in mondwater namelijk alcohol. Hoewel je mondwater niet doorslikt, komt de alcohol toch voor een deel in aanraking met je stembanden.

Zorg goed voor jezelf

Algehele goede zelfzorg is belangrijk voor alles. Hoe beter je basisgezondheid is, hoe gunstiger dit is voor je stem. Ga maar eens na wanneer je wat minder goed bij stem bent. Vaak is dat omdat je vermoeid bent of iets onder de leden hebt, zoals een verminderde weerstand of een griepje. Zorg goed voor je stembanden met deze tips, maar zorg ook goed voor jezelf in algemene zin. Dat betekent gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slaap pakken. Niet voor niets vergelijken professionele artiesten optreden wel eens met topsport: hoe fitter en gezonder je bent, hoe beter je kunt presteren.

Kuchen en hoesten is niet goed voor de stembanden

Als je echt moet hoesten, kun je hier natuurlijk weinig tegen doen. Maar heb je de neiging om een kuchje te laten ter opluchting of om je stembanden te ontlasten? Doe dit juist maar niet. Kuchen en hoesten is namelijk niet goed voor je stembanden, dus probeer dit tot een minimum te beperken.

Goed leren zingen doe je door het aanleren van de juiste techniek, maar ook door goed voor jezelf en je stem te zorgen. Bij Onlinemuziekcursus.nl kun je stemoefeningen voor zang ontvangen en leer je zingen online. Wil je online leren zingen? Je krijgt 24/7 onbeperkt toegang tot onze lessen.

Bekijk hier al onze cursussen.

Reactie plaatsen