Am7 akkoord gitaar

In dit artikel kan je lezen hoe je het Am7 akkoord op de gitaar speelt en wat o.a. de vingerzetting is van dit akkoord. Voor de beginner hebben we in dit artikel wat extra tips en informatie meegenomen zodat je alles te weten komt over dit gitaarakkoord en hoe je gitaarakkoorden kunt spelen. Wanneer je al een meer gevorderde gitarist bent kan je heel eenvoudig naar de vingerzetting door scrollen en de instructievideo bekijken!

Wat zijn gitaarakkoorden?

Voordat we ons helemaal gaan verdiepen in het Am7 akkoord, zullen we even iets meer ingaan op wat gitaarakkoorden eigenlijk precies zijn. Zo zal jij als beginnende gitarist iets meer te weten kunnen komen hoe een gitaarakkoord precies in elkaar steekt en zal je sneller de technieken op kunnen pakken. Gitaar spelen kan in principe op twee manieren. De eerste manier is de gitarist die noten speelt, dit wil zeggen dat ze één toon per aanslag van de snaar spelen. De tweede manier is de gitarist die de voorkeur heeft de akkoorden te spelen. Deze gitaristen spelen meerdere tonen tegelijk per aanslag van de snaar. Deze tonen vormen zo een vloeiend geheel en worden een akkoord genoemd. In eigenlijk alle soorten muziek hoor je de gitaarakkoorden en ze vormen vaak samen de basis van een muzieknummer en geven de nummers zo ook een typische "klankkleur". Majeur akkoorden geven bijvoorbeeld een vrolijke tint aan een nummer, terwijl mineur akkoorden een meer droevige toon geven.

Hoe worden akkoorden gespeeld?

In bovenstaand stukje vertelde we je dat je een akkoord kunt spelen door verschillende snaren in één keer aan te slaan. In het begin zal het even wennen zijn voor je vingers omdat je het niet gewend bent je vingers op de manier van akkoorden spelen neer te zetten. Dit went echter vanzelf. Oefening baart tenslotte kunst! Hieronder volgen een aantal tips om een goede start te maken met het spelen van gitaarakkoorden;
- Blijf oefenen! Hoe vaker je gitaarakkoorden speelt en oefent, hoe sneller je het aanslaan van de akkoorden in de vingers zult krijgen.
- Ontspan tijdens het oefenen goed je polsen en vingers. Dit zal helpen om kramp en andere ongemakken te voorkomen! Ook zal je wanneer je goed ontspant de terts beter kunnen indrukken.
- Begin bij het spelen van een basisakkoord zoals het A akkoord en ga zo een overgang maken naar overige A akkoorden, zoals het Am7 akkoord. Wanneer je op deze manier gaat oefenen zal je merken dat je de vingerzettingen gemakkelijker onder de knie krijgt en het steeds makkelijker wordt overgangen te spelen naar andere gitaarakkoorden.
- Heb je last tijdens het spelen en leren van de akkoorden? Dit is helemaal normaal! Je handen en vingers moeten nog even wennen aan het aanslaan van de akkoorden en de wijze waarop je je handen gebruikt. Met de tijd en oefening zal dit over gaan en zal je steeds gemakkelijker gitaar kunnen spelen.
- Nog een tip is om je nagels goed kort te houden. Je hoeft ze niet tot aan je vingers helemaal af te knippen (bijvoorbeeld wanneer je als vrouw iets langere nagels mooier vindt), maar het is wel goed om even te oefenen met de lengte van je nagels. Lukt het niet goed om de terts volledig in te drukken? Dan moeten je nagels toch echt een stukje korter! Je zult dan zeker verschil gaan merken.

De vingerzetting van het Am7 akkoord

Het Am7 akkoord is een variant op het Am akkoord voor de gitaar. Vanuit het Am akkoord verplaats je eigenlijk maar één vinger, maar er veranderd wel heel wat in de toon van het akkoord. De toon wordt namelijk een stuk melancholischer. In het schema hieronder kan je zien hoe het Am7 akkoord gespeelt wordt op de gitaar. De hoge E staat bovenaan en de lage E onderaan, zoals ook de hals zich bevindt. Per snaar gebruiken we een vinger die het spelen van dit akkoord aangenaam maken, maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf bekijken wat voor jou het prettigste speelt en dus de vingers wisselen als je dat wenst. Let er hierbij wel op dat overgangen naar andere akkoorden goed mogelijk blijven en prettig spelen. Een 0 in het schema betekent dat je hier een open snaar aanslaat en een X dat je deze helemaal niet speelt of dempt.
am7 akkoord gitaar
E- 0
B- Wijsvinger op de eerste fret
G- 0
D- Middelvinger of ringvinger op de tweede fret
A- 0
E- X

Hieronder ook nog een handige video waarin je precies kunt zien hoe je het Am7 akkoord op degitaar speelt.


Wil je meer gitaarakkoorden leren spelen? Bekijk dan eens de overige gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!