B7 akkoord gitaar

De basisakkoorden zoals het A, E en B akkoord zijn vrij eenvoudig om te spelen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook akkoorden die iets moeilijker zijn om te spelen en te leren! Bovendien komt er vaak iets meer kijken wanneer we aankomen tot het leren van de mineur en septiem akkoorden. Wanneer je kijkt naar de basisakkoorden is het vaak niet veel meer dan het verplaatsen van hier en daar een enkele vinger om zo het akkoord te veranderen naar een andere klank, ofwel een ander akkoord. Bij dus sommige mineur en septiemakkoorden is dat wel een stukje ingewikkelder, maar zeker niet minder de moeite waard om te leren! Het B7 akkoord is hierop ook zeker geen uitzondering, maar geen nood! Het zal even wat oefenen vergen, maar uiteindelijk zal je zeker blij zijn als je het akkoord in de vingers hebt. Wanneer we kijken naar het B7 akkoord, is deze compleet anders dan het basis B akkoord, je slaat zelfs andere snaren aan. Maar wanneer je uiteindelijk het akkoord zult spelen zal je merken dat de grondtoon hetzelfde is.

Het B7 septiemakkoord

Wanneer je het Bm (B mineur) akkoord en het B basis akkoord hebt geleerd zal je merken dat het B7 akkoord in vrijwel alle fronten een heel ander akkoord is. Dat betekent dus ook dat je dit akkoord helemaal vanaf het begin moet leren spelen! In tegenstelling tot het B akkoord en het B mineur akkoord gebruik je ook een snaar meer, je slaat namelijk ook de A-snaar aan. Toch bereik je door het spelen van een totaal ander akkoord een zelfde grondtoon, maar dan met de meer complexe en harmonieuze tonen van het B7 septiemakkoord! Ondanks dat het een vrij moeilijk akkoord is om te leren, zal je merken dat het B7 akkoord een zeer aanwezige verrijking is op jouw gitaarspel en kennis als gitarist. Ook zal je aan jezelf en anderen laten zien dat je serieus bezig bent met je muzikale ontwikkeling en vorming wanneer je akkoorden zoals het B7 akkoord op de gitaar laat horen!

Hoe speel je het B7 septiemakkoord?

Op welke manier je je vingers zet en waar om dit akkoord te spelen, kun je zien in het onderstaande schema. In de tabel wordt de hoge E bovenaan aangegeven en de lage E onderaan. Op deze manier zie je de snaren zoals ze zich bevinden op de hals van de gitaar. Bij iedere snaar wordt overigens aangegeven waar je de vinger op de frets plaatst en welke vinger hierbij de voorkeur heeft. Een 0 geeft aan dat je de snaar open aanslaat en een X betekent dat je deze snaar niet aanslaat of deze dempt.
b7 akkoord gitaar
E- Pink op de tweede fret
B- 0
G- Ringvinger op de tweede fret
D- Wijsvinger op de eerste fret
A- Middelvinger op de tweede fret
E- X

Het gebruik van al je vingers

Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien gebruik je bij het B septiemakkoord (B7 akkoord) Als je vingers. Dit is eigenlijk tijdens het spelen van alle B akkoorden zo. Welke vingers je gebruikt is helemaal aan jou en je kunt uiteindelijk natuurlijk altijd de vingers op een andere manier gebruiken dan dat we hierboven aangegeven, het is maar waar jij je het prettigst bij voelt! Als je bijvoorbeeld korte vingers hebt of kleine handen kan het spelen met andere vingers voor jou bijvoorbeeld een stuk beter spelen. De akkoorden moeten natuurlijk wel goed te spelen zijn en zorg er ook voor dat je niet één van de snaren dempt tijdens het spelen. Ook is het belangrijk dat je de overgangen van de akkoorden vloeiend kunt spelen doordat je een goede vingerzetting gebruikt! Om B7 akkoord goed te kunnen leren is het goed om overgangen te spelen van het ene akkoord naar het andere. Probeer te beginnen met akkoorden die kwa vingerzetting het meest op het B7 akkoord lijken, zo zal je merken dat het oefenen veel gemakkelijker gaat. Wanneer je deze overgangen eenmaal onder de knie hebt, kan je overgangen van en naar andere akkoorden gaan oefenen. Zorg ervoor dat je je polsen en vingers zo ontspannen mogelijk houdt en dat je de hals van de gitaar niet klampachtig vastpakt. Een goede tip is ook om je nagels niet te lang te houden en deze eventueel iets korter te knippen, dit zal helpen om op een goede manier de frets in te kunnen drukken.Ben je na het leren van het B7 akkoord gemotiveerd om nog meer akkoorden te leren op de gitaar en je repertoire nóg verder uit te breiden? Bekijk dan eens de overige gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!