Bm akkoord gitaar (B mineur)

Wanneer je alle gitaarakkoorden aan het leren bent, zal je merken dat het Bm gitaar akkoord een ietwat lastig akkoord is om te leren. Ondanks dat het akkoord wat oefening vereist is deze het ook zeker waard om in de vingers te krijgen. Zo verbreed je namelijk je repertoire waardoor het steeds makkelijker wordt om al je favoriete nummers te spelen!

Het Bm akkoord oftewel B mineur

Hoe speel je het B mineur, oftewel Bm akkoord? In de onderstaande afbeelding is de vingerzetting van dit akkoord te zien. Een X maakt duidelijk dat een snaar niet aangeslagen hoeft te worden en een Nul staat voor een open snaar die aangeslagen wordt. De rest spreekt voor zich.
bm akkoord b mineur
E- Wijsvinger op de tweede fret (Barré)
B- Middelvinger op de derde fret
G- Pink op de vierde fret
D- Ringvinger op de vierde fret
A- Wijsvinger op de tweede fret (Barré)
E- X

Majeur en mineur akkoord

Wanneer je het Am akkoord al geleerd hebt, zal je merken dat deze twee akkoorden niet veel van elkaar verschillen. Wanneer je eenmaal de majeur onder de knie hebt wordt het gemakkelijker om de mineur snel aan te leren. Dat geldt natuurlijk ook andersom.

Wat is Barré?

Wanneer je het Barré akkoord speelt is het belangrijk er op te letten dat je de vinger die overdwars ligt, in dit geval dus de wijsvinger, een beetje bij te draaien. Zo zorg je ervoor dat de snaren goed ingedrukt worden en verkrijg je een mooi, helder geluid wanneer je het akkoord aanslaat. Wil je weten of je het Barré akkoord goed onder de knie hebt? Sla dan één voor één de snaren aan, zo hoor je direct of je misschien één of meerdere snaren dempt. Op deze manier kan je je vinger nog wat bijdraaien om zo het mooiste geluid te kunnen produceren.

Het Bm akkoord spelen als je de Barré nog niet onder de knie hebt

Naast de bovenstaande versie van het Bm akkoord, is er ook een iets meer simpele versie. Dit is handig als je toch graag het Bm akkoord wilt leren spelen op de gitaar, maar het Barré akkoord nog niet helemaal in de vingers hebt! De simpele Bm versie speel je als volgt;
- E- Wijsvinger op de tweede fret (Barré),
- B- Middelvinger op de derde fret,
- G- Pink op de vierde fret,
- D- Ringvinger op de vierde fret,
- A- X,
- E- X.
Dit is een meer simpele versie omdat je nu niet de A aanslaat waardoor je de wijsvinger niet overdwars hoeft te leggen. Geef natuurlijk het Barré oefenen niet op, maar ga gewoon lekker door met oefenen! Wanneer je het Barré akkoord eenmaal doorhebt zal je merken dat het gitaarspelen nog leuker wordt! Ondertussen kan je natuurlijk ook gewoon lekker door met gitaarakkoorden leren. Wist je dat het nummer Hotel California van The Eagles uit 1977 ook in B mineur wordt gespeelt? Een erg leuk nummer voor een jam sessie of gezellig bij het kampvuur!


Wil je nog meer gitaarakkoorden leren spelen? Meer gitaarakkoorden vind je in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!