Bm7 akkoord gitaar

Wil je het Bm7 akkoord op de gitaar leren spelen? Mooi! Want in dit artikel gaan we je alles vertellen over het Bm7 akkoord! Gitaarakkoorden, we hebben er allemaal vast wel eens van gehoord en misschien wel eens iemand gitaar zien en horen spelen bij het kampvuur tijdens een gezellige frisse zomernacht (pssst.. aka Wonderwall!) Maar het Am7 akkoord welke we in dit artikel gaan uitleggen zal je niet zo snel tijdens het kampvuur gitaarspel voorbij horen komen. Het akkoord is dan ook niet een heel eenvoudig akkoord om te spelen en kan onder de beginners nog weleens een uitdaging zijn! Maar geen nood, we nemen je stap voor stap mee in de wondere wereld van de gitaarakkoorden en hoe je het Am7 akkoord in de vingers kunt krijgen! Hieronder leggen we uit waarom het Am7 akkoord een wat lastig akkoord is om te spelen en we geven je dan ook tips om het spelen wat makkelijker te maken. Lees je mee?

Wat maakt het Am7 akkoord een wat lastig akkoord?

Om een antwoord te vinden op de vraag waarom het Bm7 akkoord wat lastig is, gaan we terug naar het basis akkoord van dit akkoord, namelijk het Bm akkoord. In tegenstelling tot de wat eenvoudigere basisakkoorden zoals de A, E en D akkoorden is het Bm akkoord op zichzelf al niet een heel makkelijk akkoord om te spelen. Dit komt omdat het hier een Barré akkoord betreft. Bij een Barré akkoord houd je namelijk met je wijsvinger de snaar over de gehele lengte van de hals ingedrukt. Hoewel dit een vrij moeilijke techniek is om aan te leren, is het wel erg fijn als je deze eenmaal in de vingers hebt! Dit is namelijk erg goed om je repertoire enorm te verbreden! Hieronder een aantal tips om beter en sneller Barré akkoorden aan te leren;

- Om met je vingers beter bij de snaren te kunnen komen, plaats je het beste je duim halverwege de nek van de gitaar.
- Om een meer zuivere klank te vormen, gebruik je de rand van je wijsvinger om de terts in te drukken.
- Houd je ellenboog dicht bij je lichaam en je pols zo laag mogelijk, zo zal je minder snel last krijgen van je handen, polsen en vingers en kan je overal goed bij.
- Plaats je wijsvinger dicht bij de fret en houd hem goed gestrekt zodat je op alle terts evenveel druk kunt zetten, zo krijg je een goede zuivere toon.

Het Bm7 akkoord op de gitaar spelen

Nu we hierboven even een stukje basis doorlopen hebben, is het nu tijd om aan de slag te gaan met het Bm7 akkoord. Er zijn twee mogelijkheden om dit akkoord te kunnen spelen op de gitaar. Omdat we het hierboven al over het Barré akkoord hebben gehad, zullen we als eerste de vingerzetting voor de Barré versie van het Bm7 akkoord bespreken. In het onderstaande schema zie je de vingerzetting voor de Barré versie. De hoge E staat bovenaan en de lage E onderaan. Een 0 staat voor een open snaar aanslaan en de X voor het niet aanslaan van deze snaar of het dempen ervan. Daarnaast tonen we welke vinger je het beste voor het indrukken van de terts kunt gebruiken. Wanneer je zelf een betere vingerzetting hebt, welke voor jou beter aanvoelt kun je die natuurlijk ook gebruiken.
bm7 akkoord gitaar
1. Barré versie (moeilijkere versie)

E- Wijsvinger op de tweede fret
B- Middelvinger op de derde fret
G- Wijsvinger op de tweede fret
D- Ringvinger op de vierde fret
A- Wijsvinger op de tweede fret
E- X

2. Minder moeilijke versie

E- Pink op de tweede fret
B- 0
G- Ringvinger op de tweede fret
D- Wijsvinger op de eerste fret
A- Middelvinger op de tweede fret
E- X

De bovenstaande manieren, zowel de Barré- als de minder moeilijke versie, zorgen beiden voor één en dezelfde klank tijdens het spelen van het akkoord. Nu hebben we het over moeilijkere en makkelijkere manieren om het Bm7 akkoord te spelen, maar wanneer je eenmaal het de Barré versie (de moeilijkere versie) hebt geleerd zal je merken dat je deze op dat moment waarschijnlijk makkelijker bent gaan vinden dan de in eerste instantie makkelijkere versie! Dit komt omdat je met het Barré akkoord, het daadwerkelijke Bm7 akkoord dus, overgangen naar andere akkoorden veel beter kunt spelen. Bij de tweede versie zijn er namelijk meer vingers die je gebruikt, waardoor het juist moeilijker wordt een vloeiende overgang naar een ander akkoord te maken. Daarnaast is het fijn als je eenmaal het Barré akkoord onder de knie hebt, want zo verbreed je natuurlijk ook weer je repertoire als gitarist! Hieronder nog een video waarin het Bm7 akkoord wordt uitgelegd;


Wil je meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen? Bekijk dan eens onze overige artikelen over gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!