C7 akkoord gitaar

Het C7 akkoord is één van de meest voorkomende variant van het basis C akkoord. Je komt dit akkoord veel tegen in bijvoorbeeld oude nummers als Amazing Grace en Blues muziek. De vingerzetting is redelijk eenvoudig als je deze eenmaal goed onder de knie hebt en is daarom dus ook een vrij makkelijk akkoord om aan te leren.

Klank en opbouw C septiemakkoord

Het C7 akkoord is opgebouwd uit een C majeur akkoord en hier wordt een Bes aan toegevoegd, ook wel aangegeven als Bb. Het akkoord bestaat uit vier tonen en heeft een beetje een wrange klank, het klinkt alsof de klank ergens in wilt "oplossen". Dit komt dus eigenlijk door de Bes. De Bes die in de muziekwereld ook wel "kleine septiem" wordt genoemd bevindt zich vlakbij de C. Wanneer je al bekend bent met het G7 akkoord, zal je direct merken dat de F in het G7 akkoord dezelfde rol heeft als de Bes in het C7 akkoord.

Het C7 akkoord op de gitaar spelen. De vingerzetting

In het onderstaande schema zie je welke voorkeurvinger er op welke fret gezet dient te worden om het C7 akkoord op de gitaar te kunnen spelen. Een X geeft aan dat de snaar niet aangeslagen wordt en een 0 betreft een open snaar. Dit betekent dus dat hier geen vinger op de betreffende fret wordt geplaatst.
c7 akkoord gitaar
E- 0
B- Wijsvinger op de eerste fret
G- Pink op de derde fret
D- Middelvinger op de tweede fret
A- Ringvinger op de derde fret
E- X

Wanneer je gaat oefenen met het C7 akkoord, vergeet dan niet om je polsen goed te ontspannen, de hals van de gitaar niet te stevig vast te pakken en niet al te onbelangrijk; zorg dat je nagels niet te lang zijn! Wanneer je nagels te lang zijn kan dat vervelend zijn tijdens het spelen van het akkoord en kan je misschien niet alle frets goed indrukken.


Overgangen oefenen

Eén van de belangrijkste tips tijdens het leren van gitaarakkoorden is het oefenen van de overgangen van akkoord naar akkoord. Wanneer je het C7 akkoord gaat oefenen zal je merken dat het slechts een kwestie van je pink van de fret afhalen is om het basis C akkoord te kunnen spelen. Daarnaast is ook het F akkoord erg makkelijk in overgang te spelen wanneer je het C7 akkoord gaat oefenen. Hierbij kun je je ringvinger laten staan, terwijl je middelvinger en pink van snaar wisselen en je je wijsvinger hieronder uitstrekt over het fretboard. Als je dit een aantal keren geoefend hebt zal je merken dat de overgang van C7 akkoord naar het F akkoord een zeer goed aansluitende overgang is en dat deze akkoorden goed samengaan. Dit komt omdat de F7 zich in wezen oplost in het F majeur akkoord. Als je bijvoorbeeld een Blues nummer in F speelt zou de C7 één van de laatste tonen in het refrein kunnen zijn, om vervolgens weer terug te keren naar de F. Probeer het maar eens, je zult merken dat dit erg goed klinkt en dat deze twee akkoorden een goede samenwerking hebben!

Heb je het C7 akkoord inmiddels onder de knie en ben je enthousiast om nog meer gitaarakkoorden te leren? Bekijk dan eens al onze akkoorden artikelen in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen