Cm7 akkoord gitaar

Ben je al een wat meer gevorderde gitarist? Dan weet je inmiddels denk ik wel dat de Barré akkoorden een ware nachtmerrie kunnen zijn voor de beginnende gitarist. Ook voor de gevorderde gitarist blijven de meeste Barré akkoorden nog best lastig om aan te leren! Voor we gaan beginnen aan het Cm7 akkoord, zullen we eerst nog even wat informatie herhalen over het spelen van Barré akkoorden. Vervolgens zullen we het in dit artikel gaan hebben over de vingerzetting van het Cm7 akkoord en de wat moeilijkere en makkelijkere versie ervan, maar ook gaan we het hebben over de regel van vijf bij het gitaar spelen.

Het Cm7 akkoord. Een Barré akkoord

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen is het Cm7 akkoord een Barré akkoord. Dit wil zeggend dat je met je wijsvinger de fret over de gehele lengte van de hals ingedrukt gaat houden. Dit zal wat oefening vereisen, maar wanneer je het Barré akkoord eenmaal door hebt is het zeker de moeite waard om te leren! In andere artikelen hebben we je al enkele tips meegegeven, daarom gaan zetten we de belangrijkste hieronder nog even op een rijtje;

- Plaats je vinger zo dicht mogelijk bij de fret en gebruik de zijkant van je wijsvinger, dit is beter omdat je dan de terts wat harder kunt indrukken. Ook vermijd je zo een "buzz" of het onbedoeld dempen van snaren.
- Houd je pols zo recht mogelijk en je elleboog zo dicht mogelijk bij je lichaam. Dit zal helpen om kramp te voorkomen.
- Blijf vooral doorgaan met oefenen, dan komt het allemaal wel! Barré akkoorden zijn misschien wel de moeilijkste akkoorden om aan te leren, maar er zal een hele nieuwe wereld voor je open gaan!

Twee mogelijkheden om het Cm7 akkoord te spelen

Je kunt het Cm7 akkoord op twee manieren op de gitaar spelen. De eerste is de wat makkelijkere versie en kan gezien worden als een beetje de beginner methode. De tweede is de wat moeilijkere manier, namelijk het spelen van de Barré versie. In de schema's hieronder kan je de vingerzetting van de twee versies bekijken en deze gaan oefenen. Blijf ook vooral doorgaan met oefenen van het Barré akkoord, zoals al eerder gezegd zal deze een grote toegevoegde waarde zijn aan jouw gitaarspel! In de schema's zie je de hoge E bovenaan aangegeven en de lage E onderaan. De 0 staat voor het open aanslaan van een snaar en de X voor het niet aanslaan of dempen van een snaar.

Allereerst de makkelijke versie;

E- 0
B- 0
G- 0
D- Middelvinger op de tweede fret
A- Ringvinger op de derde fret
E- X

Hieronder de moeilijkere versie, het Barré akkoord;
cm7 akkoord gitaar
E- Wijsvinger op de derde fret
B- Middelvinger op de vierde fret
G- Wijsvinger op de derde fret
D- Ringvinger op de vijfde fret
A- Wijsvinger op de derde fret
E- X


Ben je na het leren van het Cm7 akkoord gemotiveerd om meer gitaarakkoorden te leren spelen op de gitaar? Lees dan eens onze overige artikelen over gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!