Dm akkoord gitaar (D mineur)

waaarmaar ook Het D akkoord voor de gitaar is een open akkoord, zoals dat genoemd wordt en is één van de meer eenvoudige akkoorden om te leren spelen. Bij open akkoorden worden dan ook open snaren gebruikt. Je gebruikt je vingers van je linkerhand om de tonen op de eerste posities van de hals in te drukken. Hier zitten een aantal basisakkoorden tussen, zoals het D akkoord. Als je een meer droevige toon wenst te produceren, dan kun je het Dm akkoord, oftewel de D mineur spelen.

Het D mineur akkoord op de gitaar

Wanneer je de basisakkoorden hebt aangeleerd, zijn de mineur akkoorden de volgende stap. Het D mineur akkoord is er hier één van en staat ook wel bekend als het Dm akkoord. Het Dm akkoord heeft dezelfde grondtoon als het D-akkoord en de D majeur, maar een enkele veranderende toon zorgt voor een meer melancholisch geluid. Dit komt omdat je net als bij andere mineur akkoorden een enkele vinger verzet om zo de hoogste terts iets te verminderen, waardoor je dus toch een andere klank krijgt.

De vingerzetting

Het Dm akkoord (D mineur) speel je met meer afstand tussen de vingers. Hierdoor is dit mineur akkoord iets lastiger om te spelen dan bijvoorbeeld het Em akkoord of Am akkoord. Vooral als je wat kleinere handen hebt. Maar geen nood, het lukt echt wel, het is gewoon ook weer even oefenen! Het scheelt al als je veel oefent met andere mineur akkoorden zoals hierboven genoemd, zo zal je het Dm akkoord sneller in de vingers krijgen. Let er altijd goed op dat je de juiste vinger op de juiste fret plaatst. De snaren die met een X worden aangeduid worden niet aangeslagen en let er goed op dat je de overige snaren wél goed aanslaat. En ook een tip die misschien niet altijd even leuk is voor de vrouwen onder ons; zorg dat je nagels niet te lang zijn! Hoe moeilijker een akkoord om te spelen, hoe lastiger je het jezelf maakt als je de snaren niet goed kunt aanslaan door te lange nagels.

Het Dm akkoord. Hoe zet je je vingers?

In het onderstaande schema kun je zien waar iedere vinger moet komen te staan om het D mineur akkoord op de gitaar te kunnen spelen. De hoge E-snaar staat bovenin aangegeven en de lage E-snaar onderin. Nogmaals: een X bij een snaar geeft aan dat je deze niet aan moet slaan. Een 0 geeft aan dat je hier een open snaar aanslaat. Omdat het hier om een D akkoord gaat, betekent dat dat je de lage E-snaar en de lage A-snaar niet aanslaat.
dm akkoord gitaar d mineur
E- Wijsvinger op de eerste fret
B- Ringvinger op de derde fret
G- Middelvinger op de tweede fret
D- 0
A- X
E- X

Oefenen, oefenen, oefenen

Door het verplaatsen van een enkele vinger zal je merken dat het Dm akkoord niet alleen droeviger klinkt, maar hierdoor ook een stukje moeilijker wordt. Een goede methode om het D mineur  akkoord op de gitaar te oefenen is door overgangen te spelen en te oefenen van de D mineur naar andere akkoorden zoals het gewone D-akkoord en andere mineur akkoorden en basisakkoorden. Door ervoor te zorgen dat je handen en polsen ontspannen blijven zal je voorkomen dat je kramp gaat krijgen. Hoe lastiger een akkoord is, hoe meer je kramp wilt vermijden natuurlijk! Ben je benieuwd naar muziek waar een Dm akkoord te horen is? Luister dan eens naar het nummer Shout van Tears of Fears of Songbird van Oasis. Hieronder nog een video waarin het D mineur akkoord wordt uitgelegd. Om je weer verder op weg te helpen.

Wil je ook andere gitaarakkoorden leren? Bekijk dan eens onze kennisbank! Hier kan je nog veel meer gitaarakkoorden leren spelen.