Dm7 akkoord gitaar

Wanneer je al een tijdje bezig bent met gitaarakkoorden leren spelen, zal je gemerkt hebben dat sommige akkoorden vrij lastig zijn om te leren spelen. Zo vooral de Barré akkoorden. De mineur 7 akkoorden welteverstaan. Nu denk je waarschijnlijk, oh jee dit wordt weer een moeilijk akkoord om te leren.. We hebben goed nieuws voor je! Het Dm7 akkoord is helemaal niet zo moeilijk! Dat is voor jou waarschijnlijk even een verademing en zo kan je lekker even je vingers uit de knoop halen.

Verschillende akkoorden

Omdat het niet zo heel moeilijk uit te leggen is hoe een Dm7 akkoord gespeelt kan worden op de gitaar, nemen we nu even de tijd om je het verschil uit te leggen tussen open en gesloten akkoorden. Je kan de Dm7 namelijk op twee verschillende manieren spelen, hier zullen we ook twee schema's van laten zien verderop in dit artikel. Daarnaast vertellen we je ook welke akkoorden in de buurt liggen van het Dm7 akkoord, zodat je vanuit dit akkoord mooie overgangen kunt oefenen naar andere akkoorden.

Open akkoorden

Open akkoorden staan ook wel bekend als de beginner-akkoorden. Dit zijn de makkelijke akkoorden die eenvoudig aan te leren zijn en je zo snel verder kunt met het spelen van muziek. Je hebt vast wel eens naar een kampvuur gitaarspel geluisterd waar er in het gitaarspel enkel akkoorden te horen zijn zoals de A, G en D. Open akkoorden bevinden zich grotendeels binnen de eerste drie frets van de gitaarnek. Een open akkoord dankt zijn naam aan het feit dat bepaalde frets niet worden aangeslagen en zo dus open blijven. Deze akkoorden klinken dan ook heel open omdat de snaren geheel vrij worden gelaten in de trilling.

Gesloten akkoorden

Naast open akkoorden zijn er ook gesloten akkoorden. We noemen ze anders en delen ze op in Powerchords en Barré akkoorden. Bij het spelen van zowel de Powerchords als de Barré akkoorden worden er geen snaren open gelaten. Powerchords speel je door middel van een grondtoon, zijn kwint en soms het octaaf van de grondtoon. Misschien klinkt dit als Chinees in jouw oren, daarom hebben we hieronder een handig schema opgesteld waardoor het iets duidelijker wordt wat we hiermee bedoelen. Hierin staan enkele Powerchords uitgetekend, het nummer is de fret die je indrukt. Je zult snel een patroon ontdekken hierdoor.

E- X | X | X
B- X | X | X
G- X | X | 7
D- 5 | 8 | 7
A- 5 | 8 | 5
E- 3 | 6 | X

Over Barré akkoorden hebben we het in andere artikelen al vrij veel gehad. Hierbij nog de belangrijkste info voor het spelen van een Barré akkoord; bij het spelen van een Barré akkoord druk je met je wijsvinger de terts over de gehele lengte van de gitaarhals in. Hierbij gebruik je het beste de zijkant van je vinger.

De vingerzetting van het Dm7 akkoord op de gitaar

Zoals we al eerder hebben benoemd is het Dm7 akkoord een vrij gemakkelijk akkoord om te spelen. Hieronder vindt het akkoordschema van het open en het gesloten akkoord. Daarbij vermelden we welke vinger je op welke fret kunt plaatsen om het akkoord op beide wijzen te spelen. De hoge E staat bovenaan aangegeven en de lage E onderaan. De 0 is een open snaar en de X een snaar die je niet aanslaat of dempt.
dm7 akkoord gitaar
1. Open akkoord

E- Middelvinger op de eerste fret
B- Wijsvinger op de eerste fret
G- Ringvinger op de tweede fret
D- 0
A- X
E- X

2. Gesloten akkoord (Barré op de vijfde fret)

E- Wijsvinger op de vijfde fret
B- Middelvinger op de zesde fret
G- Wijsvinger op de vijfde fret
D- Ringvinger op de zevende fret
A- Wijsvinger op de vijfde fret
E- X

Hieronder vindt je een handige video waarin het Dm7 akkoord wordt uitgelegd;


Overgangen spelen

Vanuit het Dm7 akkoord kun je heel mooi overgaan naar het D mineur en F majeur akkoord. Hier plaats je gewoon je pink op de derde fret van de D snaar en klaar! Zo heb je in no-time een prachtig gevoelig nummer gecomponeerd die het populaire jongentje bij het kampvuur met zijn basisakkoorden zijn gitaar in het vuur doet gooien ;).

Wil je meer gitaarakkoorden leren spelen? Bekijk dan eens onze overige artikelen over gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!