E7 akkoord gitaar

Nu je bij het E7 akkoord voor de gitaar bent aangekomen verwacht ik dat je de basisakkoorden al wel onder de knie hebt. Wanneer er een 7 achter het basisakkoord staat betekent dit dat er een extra noot aan het akkoord is toegevoegd om zo het septiemakkoord te kunnen spelen. Zo ook bij het E7 akkoord. De extra noot is gemakkelijk te vinden en is eigenlijk altijd de toon die zich een hele noot onder de grondtoon bevindt. De grondtoon in een E akkoord is natuurlijk de E en de toon die dus een hele noot onder deze toon ligt is de D. In een E7 akkoord speel je dus naast de E-, G# en de B, ook een D noot, de D noot is in dit geval de septiem die het E7 akkoord een septiemakkoord maakt. Het E7 akkoord is erg makkelijk te spelen, zelf gemakkelijker dan het basis E akkoord!

De vingerzetting van het E7 akkoord

Je hebt ongetwijfeld het basis E akkoord al onder de knie en is nu de tijd gekomen om het E7 akkoord te gaan leren. In het onderstaand schema kun je zien hoe je je vingers neerzet op de hals van de gitaar en zo het E7 septiemakkoord kunt spelen. In het overzicht kan je een 0 tegenkomen achter de noot, dit betekent dat je hier een open snaar aanslaat. Een X betekent dat de snaar niet aangeslagen wordt of dat de snaar moet worden gedempt.
e7 akkoord gitaar

E- 0
B- 0
G- Wijsvinger op de eerste fret
D- 0
A- Middelvinger op de tweede fret
E- 0

Wanneer je het E7 akkoord gaat spelen verandert er eigenlijk maar een ding tegenover het E akkoord. Wat je doet is je ringvinger van de tweede fret op de D afhalen. Zo krijg je een D toon in je akkoord. De E wordt geproduceerd door de twee open tonen in het akkoord, de B door de middelvinger op de tweede fret van de A snaar en de open B snaar en de G# worden gevormd door de wijsvinger op de eerste fret te plaatsen van de G snaar. Doordat je maar één vinger hoeft te verplaatsen van het E akkoord naar het E7 akkoord is de overgang van het basis E akkoord naar het E7 septiemakkoord en andersom erg makkelijk. Dit komt overigens erg goed uit want het is een erg mooie overgang om van het basis E akkoord naar het E7 akkoord over te gaan in het gitaarspel!


Handige tips om het E7 akkoord te spelen

Aangezien zowel het E akkoord als het E7 akkoord eenvoudig te spelen zijn, kan je wanneer je deze onder de knie hebt verschillende speeltechnieken oefenen, zoals tokkelen en ritmes aanslaan op de gitaar. Met deze akkoorden zal het niet snel voorkomen dat je snaren dempt, zoals bijvoorbeeld bij een Barré akkoord vaak wel het geval is. Deze meer simpele akkoorden kun je goed gebruiken om je te focussen op het aanslaan van het akkoord in plaats van een goede vingerzetting zoals bij het Barré akkoord. Wanneer je kijkt naar het D akkoord kun je zien dat bij zowel het basis E akkoord als het septiemakkoord E7 de focus voornamelijk op de lagere snaren ligt. Misschien krijg je een wat meer ongemakkelijk gevoel tijdens het spelen van de ze E akkoorden omdat je vooral de lage snaren bespeelt, dit is echter helemaal niet nodig. Houd de gitaar vast zoals je dat normaal gesproken ook doet en maak het akkoord goed eigen, dan zal zowel het E akkoord als het E7 akkoord absoluut niet meer raar aanvoelen. Zorg er ook voor dat je polsen en vingers goed ontspannen zijn om klachten zoals kramp te voorkomen.

Ben je geïnteresseerd om meer gitaarakkoorden te leren spelen? Bekijk dan eens alle overige gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!