Em akkoord gitaar (E mineur)

Het E-akkoord is één van de basis gitaarakkoorden en zal ook één van de akkoorden zijn die je als eerste leert te spelen. In eigenlijk vrijwel iedere gitaarmuziek komt dit akkoord wel voor en is dus niet weg te denken uit de gitaarmuziek! De vingerzetting is gemakkelijk en dit akkoord is dan ook een eenvoudig akkoord om te spelen. Wanneer je het E-akkoord, ook wel E majeur genoemd, in de vingers hebt is het tijd om het Em akkoord (E mineur) te gaan leren.

E mineur akkoord

Na het basis E-akkoord is het nu tijd de E mineur, oftewel Em akkoord te gaan leren. In een akkoordenschema of tablatuur wordt het akkoord met Em aangegeven, hierdoor zie je dat het in dit geval om het E mineur akkoord gaat. Het Em akkoord heeft dezelfde grondtoon als het basis E akkoord. Het verschil tussen deze akkoorden ligt in de ondertoon, deze is bij het Em akkoord namelijk een stuk meer droevig. Hierdoor is dit akkoord zeer geschikt voor gebruik in melancholische muziek. In het nummer The River van Bruce Springsteen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het Em akkoord, luister maar eens goed naar het nummer en stel je voor dat de mineur akkoorden niet zouden worden gebruikt. Het nummer zal dan heel anders klinken! Door maar één vinger anders neer te zetten verandert het akkoord en hierdoor hoor je zo duidelijk verschil tussen het basis E akkoord en het Em akkoord. Tijdens het spelen van dit mineur akkoord heb je niet drie, maar twee vingers nodig, dit maakt het akkoord nog eenvoudiger om te spelen. Zorg bij het leren van het akkoord altijd voor een goede positie van de vingers, ontspan je vingers en polsen om kramp te voorkomen en sla de snaren goed aan. Daarnaast is het handig als je nagels niet te lang zijn, dit kan vervelend zijn tijdens het aanslaan van de akkoorden, bovendien kunnen te lange nagels ervoor zorgen dat je de snaren niet goed kunt aanslaan en de tonen worden gedempt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Het Em akkoord. De vingerzetting

Hieronder zie je het akkoordschema van het E mineur akkoord, aangeven met Em. Per snaar wordt hierop aangegeven op welke fret je je vinger dient te plaatsen om het akkoord te kunnen spelen. De hoge E-snaar staat hier bovenaan en de lage E-snaar onder. Een 0 geeft aan dat de open snaar meedoet voor het volle akkoord. Net zoals bij het spelen van het basis E akkoord, moet je bij het Em akkoord alle snaren aanslaan.
em akkoord gitaar (e mineur)
E- 0
B- 0
G- 0
D- Ringvinger op de tweede fret
A- Middelvinger op de tweede fret
E- 0

Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien laat je de wijsvinger los. Dit is het enige verschil met het basis E akkoord. Ondanks dit zeer kleine verschil hoor je heel goed de meer droevige ondertoon van het Em akkoord. Bovenstaande vingerzetting wordt het meest gebruikt en is vrijwel standaard. Wanneer het voor jou makkelijker is om je vingers anders te zetten, misschien omdat je kleine handen of vingers hebt moet je dat zeker doen! Let er hierbij alleen wel op dat je de snaren goed aanslaat. Dit is erg belangrijk en check ook even of je geen snaren dempt. Wanneer je je vingers anders neerzet kan het voor jou eenvoudiger worden over te gaan naar andere akkoorden en zo vloeiender te spelen. Je kunt het Em akkoord het beste leren door overgangen te oefenen vanuit andere akkoorden, zo krijg je het akkoord snel in de vingers. Hieronder nog een video om nog sneller het Em akkoord te kunnen aanleren.


Heb je de smaak helemaal te pakken en wil je meer gitaarakkoorden leren spelen? Bekijk dan alle gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen en ga lekker door met oefenen!