Em7 akkoord gitaar

Het Em7 akkoord voor de gitaar is zonder enige twijfel, absoluut het meest voorkomende akkoord van de mineur 7 akkoorden. Je hebt het akkoord vast en zeker al vele keren voorbij horen komen op de radio! Naast een veelvoorkomend akkoord is de Em7 ook een eenvoudig akkoord om aan te leren. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je het Em7 akkoord kunt spelen, er zijn namelijk maar liefst drie manieren om dit akkoord te spelen. Een goede beginners versie waarbij je slechts één vinger nodig hebt, het open akkoord en de moeilijkste versie, het Barré akkoord. Het Em7 akkoord is vaak één van de eerste mineur 7 akkoorden die gitaristen leren, daarom geven we je ook nog een aantal tips om "blind" te leren spelen!

Het Em7 akkoord op de gitaar spelen

Zoals we je al eerder hebben verteld, zijn er drie manieren om het Em7 akkoord op de gitaar te spelen. We gaan beginnen met de basis versie voor beginners, daarna gaan we verder met het open akkoord en tot slot bespreken we het Barré akkoord. In de onderstaande schema's wordt er steeds vermeld welke vinger je het beste op welke fret kunt zetten, hierbij mag je natuurlijk altijd wisselen. Wat voor jou het fijnste aanvoelt. Daarnaast wordt het aanslaan van een open snaar aangegeven met een 0 en het dempen of niet aanslaan van een snaar wordt met een X aangegeven.

1. De beginnersversie
In het schema hieronder kan je zien dat je voor het Em7 akkoord eigenlijk maar één enkele vinger nodig hebt om het akkoord te kunnen spelen. Namelijk je middelvinger. Deze versie klinkt natuurlijk wel oké, maar we raden je toch aan om na het leren van deze versie over te gaan naar het open akkoord om vervolgens het Barré akkoord aan te leren. Hierbij gebruik je meer vingers, maar het zal zeker de moeite waard zijn voor de optimale klank!
em7 akkoord gitaar
E- 0
B- 0
G- 0
D- 0
A- Middelvinger op de tweede fret
E- 0


2. Het open akkoord
Een open akkoord is simpel gezegd een basisakkoord die binnen de eerste drie frets van de gitaarnek blijft. Het Em7 akkoord heb je waarschijnlijk al vele duizenden keren voorbij horen komen in diverse soorten muziek. Het is bovendien ook het inmiddels legendarische openingsakkoord voor het nummer Wonderwall. Oasis heeft hiermee eigenlijk de toon gezet voor het gebruik van het Em7 akkoord. Hieronder vind je de vingerzetting van het Em7 open akkoord;

E- Pink op de derde fret
B- Ringvinger op de derde fret
G- 0
D- Middelvinger op de tweede fret
A- Wijsvinger op de tweede fret
E- 0

3. Het Barré akkoord
Omdat het hier om een Barré akkoord gaat, zal deze moeilijker in de vingers te krijgen zijn. Desondanks de moeilijkheidsgraad van deze Barré versie van het Em7 akkoord is hij zeker de moeite waard om te leren! Een Barré akkoord speel je door je wijsvinger over de gehele lengte van de gitaarnek te strekken en zo de frets in te drukken. De overige vingers vormen de rest van het akkoord. Hieronder de vingerzetting van het Barré versie van het Em7 akkoord;

E- Wijsvinger op de zevende fret
B- Middelvinger op de zesde fret
G- Wijsvinger op de zevende fret
D- Ringvinger op de negende fret
A- Wijsvinger op de zevende fret
E- X

"Blind" akkoorden spelen

Het Em7 akkoord zal waarschijnlijk één van de eerste meer geavanceerde akkoorden zijn die je leert spelen. Daarom vertellen we je hieronder een aantal handige tips om niet naar je handen te hoeven kijken tijdens het spelen. Ook "blind" spelen behoort uiteindelijk tot een gevorderd gitaarspel! Door op deze manier te oefenen zal je merken dat je niet alleen de gitaarakkoorden sneller in je zogeheten spiergeheugen kunt prenten, maar dat je ook sneller akkoorden zal leren kennen door alleen je gehoor te gebruiken. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen "blind" te leren gitaarspelen;

- Gebruik de vingerzetting voor het akkoord dat je wilt leren spelen en kijk hierbij goed naar je vingers. Probeer nu een mentale foto te maken van hoe je vingers staan en hoe deze voelen op de gitaarnek. Speel vervolgens het akkoord en luister goed naar hoe het akkoord klinkt. Probeer ook het geluid goed in je geheugen te prenten.
- Laat nu het akkoord los en kijk even voor je uit. Probeer nu het akkoord te vormen zonder naar je vingers en de gitaar te kijken.
- Sla het akkoord aan wanneer je voelt dat je vingers goed op de terts geplaatst zijn. Gaat het fout? Geen probleem! Laat het akkoord gewoon weer even los en kijk weer even voor je uit en probeer het dan nog eens. Oefening baart kunst!

Wil je meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen? Bekijk dan eens onze overige artikelen over gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen