F7 akkoord gitaar

Het F7 is de meest voorkomende en meest gangbare variatie van het F basis akkoord of ook wel bekend als het F majeur akkoord. In de Pop muziek wordt het F7 akkoord niet heel veel gebruikt, maar in de Blues maar al te meer! Om een voorbeeld te noemen in bijvoorbeeld het nummer Sitting, Waiting, Wishing van Jack Johnson en nummers uit de jaren ´60 en ´70 zoals Hey Jude van de Beatles. Om dit akkoord te spelen moet je even wat vingerkracht opbrengen, maar als je het akkoord eenmaal in de vingers hebt dan is het spelen van het akkoord een makkie!

Wat is de opbouw en de klank van het F7 akkoord?

Het F7 akkoord is opgebouwd uit een F majeur akkoord waaraan een extra Es noot is toegevoegd. De Es noot wordt vaak aangeduid als Eb. Het F7 akkoord is dus opgebouwd uit vier noten, namelijk de F, A, C en de Eb. De Eb die aan de F majeur wordt toegevoegd zorgt ervoor dat het F7 akkoord een wrange toon krijgt waar je waarschijnlijk eventjes aan moet wennen. Dit komt doordat de Eb eigenlijk niet vanuit de F toonladder voortkomt en wordt ook wel de "Blues Note" genoemd, of in muziektermen de "mineur 7".

Vingerzetting bij het F7 akkoord

In het onderstaande schema staat aangeduid welke vinger je op welke fret dient te plaatsen om het F7 akkoord te spelen. Een X geeft aan dat de snaar niet aangeslagen wordt en een 0 geeft aan dat het een open snaar betreft. Dit betekent geen vinger op de fret dus.

f7 akkoord gitaar
E- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)
B- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)
G- Middelvinger op de tweede fret
D- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)
A- Ringvinger op de derde fret
E- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)

Vergeet niet om tijdens het spelen goed je pols en vingers te ontspannen, dit zal voorkomen dat je kramp krijgt. Dit is vooral belangrijk als je een Barré speelt dus let hier goed op! Ook is het zo dat wanneer je je pols en vingers goed ontspant dat je vingers veel gemakkelijker bij de frets kunnen komen.


Ga niet haasten het akkoord te leren, maar gun jezelf wat tijd!

Voor de beginnende gitarist is het F7 akkoord één van de moeilijkste akkoorden om te leren, gun jezelf daarom dan ook wat tijd om het akkoord in de vingers te krijgen! Het moeilijke aan dit akkoord is dat de Barré vlakbij de brug van de gitaar wordt gespeeld met de wijsvinger, waardoor je best hard moet drukken om de snaren naar beneden te krijgen. Door ervoor te zorgen dat je wijsvinger zo dicht mogelijk bij de eerste fret geplaatst is zal je het jezelf een stuk makkelijker maken. Neem ook voldoende pauzes tussen het oefenen door om te voorkomen dat je kramp krijgt. Wanneer je langer bezig bent en het F7 akkoord al heel wat geoefend hebt zullen je vingers sterker worden en zal je merken dat het spelen van het akkoord steeds beter gaat! Het zal wat tijd kosten om alle tonen goed helder te laten klinken, vooral de open E snaar en de D. Speel deze snaren dan ook één voor één tijdens het oefenen en verzet of draai je wijsvinger bij waar dit nodig is totdat je een heldere toon krijgt. Het zal echt waarschijnlijk even duren voordat je de F7 echt goed onder de knie hebt, maar wanneer dat zo is zijn in principe alle Barré akkoorden een eitje!

Ben je na het leren van het F7 akkoord nóg meer gemotiveerd om meer gitaarakkoorden te leren? Bekijk dan eens alle gitaarakkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!