Fm akkoord gitaar (F mineur)

Heb je het F akkoord al geleerd op de gitaar? Dan vind je het misschien nu wel tijd om het Fm akkoord (F mineur) te leren spelen! Misschien ben je nieuwsgierig en ben je benieuwd of het Fm akkoord veel verschilt van het F akkoord of dat deze moeilijk is om te leren. Het Fm akkoord voor de gitaar verschilt niet veel van het "gewone" F akkoord en vaak is het zo als je de ene onder de knie hebt, je de andere ook eenvoudig kunt leren! Dus geen zorgen, we gaan je in dit artikel helemaal wegwijs maken zodat je binnenkort ook het Fm akkoord in de vingers hebt!

Het Fm akkoord voor de gitaar

In de onderstaande afbeelding kan je zien hoe de vingerzetting plaatsvindt om het Fm akkoord op de gitaar te spelen. In het schema worden de akkoorden aangegeven. Wanneer een snaar niet aangeslagen hoeft te worden wordt dit aangeduid met een X, Wanneer er een 0 wordt aangegeven betekent dit dat er een open snaar dient te worden aangeslagen. Hier is echter geen sprake van bij het Fm akkoord.
fm akkoord gitaar (f mineur)

E- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)
B- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)
G- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)
D- Pink op de derde fret
A- Ringvinger op de derde fret
E- Wijsvinger op de eerste fret (Barré)

Zoals je kunt zien is er niet veel verschil met het F akkoord (F majeur). Het enige verschil is dan ook dat je de middelvinger niet de tweede fret van de G snaar aanslaat. Hierdoor is de overgang van het F akkoord naar het Fm akkoord (en andersom) zeer eenvoudig en kan een mooi effect teweeg brengen in je gitaarspel. Dit is bovendien ook erg fijn als je zelf akkoorden progressies wilt maken.

Het spelen van de Barré

De wijsvinger leg je overdwars op de eerste fret. Wanneer je je wijsvinger een beetje bijdraait zorg je ervoor dat je met de zijkant van je vinger de snaar indrukt. Door je wijsvinger bij te draaien voorkom je dat je snaren zult dempen. Wil je controleren of je een snaar dempt? Sla de snaren dan één voor één aan. Als je merkt dat je toch één van de snaren dempt zal je je vingers iets anders neer moeten zetten en iets meer druk moeten zetten. Het goed aanslaan van de snaren zonder demping is erg belangrijk bij het spelen van het F mineur akkoord. Er zijn namelijk maar twee snaren die worden aangeslagen zonder afhankelijk te zijn van de Barré, namelijk de A- en D snaren die worden ingedrukt door de ringvinger en pink. Het is altijd erg belangrijk om tijdens het spelen van de Barré je pols en vingers zo goed mogelijk te ontspannen zodat je geen kramp zult krijgen tijdens het spelen! Bovendien wordt hierdoor ook het spelen gemakkelijker. Hieronder een video waarin wordt uitgelegd hoe je het Fm akkoord op de gitaar speelt;


Ben je benieuwd naar meer gitaarakkoorden en ben je klaar om het volgende gitaarakkoord te leren? Bekijk dan eens de overige akkoorden in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!