G7 akkoord gitaar

Het G7 akkoord is een vrij eenvoudig septiemakkoord om te spelen en is een van de meest voorkomende variant van het G akkoord. Wanneer je het G en C akkoord al kent dan is het G7 akkoord voor jou niet heel moeilijk te leren spelen op de gitaar! Twee bekende muzieknummers waar het G7 akkoord in is te horen zijn Imagine en AinĀ“t no Sunshine van John Lennon. Je zult het G7 akkoord vooral tegenkomen als je een nummer in de toonladder C speelt.

Klank en opbouw van het G7 akkoord

Het G7 septiemakkoord is opgebouwd uit de drie tonen van het G majeur akkoord met daaraan een extra toon toegevoegd, namelijk de F noot. Hierdoor bestaat het akkoord dus uit verschillende tonen. De F is de kleine septiem van het G akkoord en is de zevende toon in de G toonladder. Deze kleine septiem brengt een soort spanning in het akkoord en neigt zich op te lossen in de E noot. Het G7 akkoord neigt hierdoor graag naar een C majeur akkoord, hier zit namelijk een E in. Het C en G akkoord zitten namelijk in dezelfde toonsoort.

Hoe speel je het G7 akkoord op de gitaar?

Hieronder vind je een schema met daarin de vingerzetting van het G7 akkoord uitgelegd. Hier zie je welke vinger je op welke fret dient te zetten o het akkoord te kunnen spelen op de gitaar, beginnend met de hoge E. De 0 geeft aan dat dit een open snaar bevat en hoeft er dus geen vinger op de fret gezet te worden.
g7 akkoord gitaar
E- Wijsvinger op de eerste fret
B- 0
G- 0
D- 0
A- Middelvinger op de tweede fret
E- Ringvinger op de derde fret

Bij het spelen van het G7 akkoord of eigenlijk alle gitaarakkoorden op de gitaar, is hete belangrijk om je pols en vingers zo goed mogelijk te ontspannen. Dit zal ervoor zorgen dat je geen kramp krijgt. Ook is het regelmatig houden van pauzes er belangrijk! Hoe meer je je pols en vingers ontspant hoe beter de frets in te drukken zijn en hoe makkelijker je de gitaarakkoorden kunt spelen.

Het C en G akkoord

Wanneer je het G7 akkoord wilt leren spelen is het goed om eerst het C en G akkoord te leren. Het G7 akkoord lijkt namelijk in de vingerzetting meer op een C akkoord dan een G akkoord. Voordat je het G7 akkoord gaat leren is het daarom verstandig om eerst alternatieve vingerzettingen van het G akkoord te leren, zodat je makkelijker kunt switchen tussen het C akkoord, het G7 akkoord en het G akkoord. Wanneer je het C akkoord en de G onder de knie hebt kan je eenvoudiger de overgangen tussen deze akkoorden en de G7 oefenen waardoor je deze ook weer sneller in de vingers zult hebben!

Het G akkoord

E- Pink op de eerste fret
B- 0
G- 0
D- 0
A- Middelvinger op de tweede fret
E- Ringvinger op de derde fret

Zoals je kunt zien lijkt de G kwa vingerzetting veel op het G7 akkoord. Om het G7 akkoord op de gitaar te spelen hoef je alleen je pink op te tillen en je vrije wijsvinger op de eerste fret te zetten. Daar is het G7 akkoord! Als je de overgang van het G akkoord naar het G7 akkoord nog iets te lastig vind, kan je ook beginnen met de overgang te oefenen van het C akkoord naar jet G7 akkoord. Hier verzet je dan je wijsvinger een snaar naar beneden terwijl je je middel- en ringvinger een snaar omhoog plaatst. Ze blijven wel op dezelfde fret hoogte. Aan het strekken van de vingers zal je even moeten wennen, maar wanneer je dit vaker oefent zullen je vingers steeds flexibeler worden en zal het steeds eenvoudiger worden om het akkoord te spelen. Geef je vingers ook tussendoor voldoende rust zodat je geen last gaat krijgen!


Wil je meer gitaarakkoorden in de vingers krijgen? Dan hebben we nog veel meer gitaarakkoorden voor je in onze kennisbank; Gitaarakkoorden leren spelen!