Gm akkoord gitaar (G mineur)

Nu je de mineur akkoorden op de gitaar aan het leren bent is het je wellicht wel opgevallen dat een aantal van de akkoorden kunnen worden gevormd door het verzetten van één enkele vinger. Dit is bij niet alle basisgitaarakkoorden het geval, zo ook het G akkoord. Voor de beginnende gitarist is het G akkoord al best een uitdaging. Ook bij de overgang naar het Gm akkoord voor de gitaar (G mineur) komt er iets meer bij kijken om deze te leren. Maar geen nood, in dit artikel leggen we je het Gm akkoord zo goed mogelijk uit zodat jij ook dit akkoord goed onder de knie kunt krijgen!

Het Gm (G mineur) akkoord spelen op de gitaar

Als je het G akkoord vergelijkt met andere gitaarakkoorden, zoals het A of D akkoord zal je merken dat je de vingers verder uit elkaar moet plaatsen, wat het akkoord iets lastiger maakt om te spelen. Het Gm akkoord voegt hier nog een extra factor aan toe, namelijk het feit dat je niet zomaar een vinger kunt verschuiven om zo het akkoord te veranderen. Gelukkig zijn er wel manieren om het akkoord goed te leren spelen! Het Gm akkoord is echter wel een geheel nieuw en uniek akkoord die vanaf 0 moet leren. Ondanks de andere vingerzetting doet het G mineur akkoord wel hetzelfde als de andere mineur akkoorden, namelijk een meer droevige ondertoon toevoegen aan je gitaarspel. Een mooi voorbeeldnummer waarin het Gm akkoord voorkomt, is het nummer Wicked Game van Chris Isaak. Er zijn verschillende manieren om het G mineur akkoord te spelen. In de meest eenvoudige vorm is het Gm akkoord misschien wel makkelijker te spelen dan de meest gemakkelijke basisakkoorden, dus dat is een voordeel. Maar uiteindelijk wil je het G mineur akkoord natuurlijk wel ook in de moeilijkste vorm kunnen spelen. Ook al vereist het even wat inspanning, het zal het zeker waard zijn wanneer je het Gm akkoord onder de knie hebt! Let er altijd goed op dat je de snaren goed aanslaat, geen snaren dempt, de vingers goed op de snaren plaatst en dat je eventuele stille snaren ook stil laat.

Twee vingerzettingen

Hieronder zullen we je een tweetal vingerzettingen laten zijn voor het spelen van het Gm akkoord (G mineur). Een Barré en een vereenvoudigde versie. We gaan beginnen met de vereenvoudigde versie, je zult hierbij echter wel merken dat de klank een stuk dunner is dan wanneer je de Barré versie speelt. Dit omdat je de lage E en A niet gebruikt. Om een voller akkoord te verkrijgen is er het Barré akkoord, die dan wel iets moeilijker is om te spelen, maar wel een vollere klank geeft. In de onderstaande schema's staat de hoge E-snaar boven aangegeven en de lage E-snaar onder. Open snaren worden met een 0 aangegeven en stille snaren met een X.

Gm akkoord voor de gitaar, de vereenvoudigde versie

E- Pink op de derde fret
B- Ringvinger op de derde fret
G- Middelvinger op de derde fret
D- 0
A- X
E- X

Hieronder volgt dan het Barré akkoord. Deze versie is wat moeilijker om te leren omdat je jezelf moet aanleren met je wijsvinger een Barré te spelen, je moet namelijk alle snaren met een platte vinger indrukken. Wanneer je de Barré versie van het G mineur akkoord eenmaal geleerd hebt, liggen er nog veel meer andere Barré akkoorden binnen je bereik!

gm akkoord gitaar (g mineur)
E- Barré op de derde fret
B- Barré op de derde fret
G- Barré op de derde fret
D- Barré op de derde fret, pink op de vijfde fret
A- Barré op de derde fret, ringvinger op de vijfde fret
E- Barré op de derde fret

Gm akkoord met één vinger spelen

Misschien nog wel een fijne tip voor het spelen van de eenvoudige versie van het Gm akkoord, die we je niet willen ontnemen; wanneer je eenmaal de Barré onder de knie hebt, kan je het akkoord met slechts één vinger spelen! Je legt dan een kleine Barré over de derde fret van de eerste drie snaren. Opnieuw geldt weer voor het oefenen en spelen van beide akkoorden dat je moet proberen je polsen zo ontspannen mogelijk te houden. Vooral bij het spelen van het Barré akkoord! Dit voorkomt dat je verkrampt tijdens het spelen, want dat wil je natuurlijk echt niet. Wanneer je je polsen goed ontspant kunnen je vingers ook beter bij de snaren. Hieronder een video waarin het spelen van het Gm akkoord wordt uitgelegd;


Wil je meer gitaarakkoorden leren? Kijk dan eens bij de andere gitaarakkoorden in onze kennisbank! Je vind deze hier!