In het ritme leren spelen voor pianisten
24 september 2015 

In het ritme leren spelen voor pianisten

Als je wilt piano leren spelen, moet je veel dingen tegelijk leren. Je leert noten lezen, je vingers afzonderlijk van elkaar te gebruiken, een juiste houding aan te nemen, met de linkerhand en rechterhand aparte frases te spelen, vingerzettingen toe te passen etc. Naast de toonhoogte die je speelt is het spelen in het juiste ritme erg belangrijk om het lied herkenbaar te maken. Hoe kun je dit oefenen?

  • Luister eerst goed naar de originele versie van het lied. Dit kan een richtlijn bieden.
  • Luister het lied en stamp mee in het ritme. Door fysiek te voelen waar de accenten komen, zul je dit makkelijker gaan herkennen en na kunnen spelen!
  • Klap het ritme van het lied voor jezelf. Je kunt dit per maat of per systeem doen, en dan het hele lied.
  • Als het lied tekst heeft, kun je de tekst hardop mee spreken of zingen. Je kunt eventueel ook zelf een spreektekst bedenken op het ritme dat je moet spelen.
  • Speel mee met het ritme en tel hardop.
  • Speel mee in het ritme en tel zachtjes in je hoofd. Uiteindelijk hoef je niet meer mee te tellen en zul je het ritme zelf gaan ‘voelen’.
  • Oefen met de metronoom. Je kunt de snelheid van het tikken zelf instellen. Oefen eerst langzaam in een gelijkmatig tempo en ga pas versnellen als dat lukt! Heb je zelf geen metronoom? Je kunt gratis apps downloaden of kijken op http://www.metronomeonline.com/

KLAPPEN VAN EEN RITMERitme spelen voor pianisten

Oefen voor jezelf het klappen van verschillende ritmes. Hiervoor zijn fantastiche boekjes verkrijgbaar, die je kunnen helpen om stap voor stap steeds complexere ritmes te kunnen klappen en vervolgens spelen. Oefen het voorbeeld hiernaast maar eens, eerst met stampen + klappen en vervolgens op de piano.

Wil je stap voor stap piano leren spelen, schrijf je dan hier in voor de piano cursus

Reactie plaatsen