Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano
17 maart 2020 

Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano

Ga je een piano kopen, dan sta je op het punt om een significante uitgave te doen. Want zelfs een gebruikte piano aanschaffen, vereist een bepaalde investering. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je een goede investering doet. Dus wat zijn de aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano? Wij nemen deze graag met je door, zodat je de kans dat je in een keer de voor jou optimaal geschikte piano koopt, vergroot.

In dit artikel behandelen wij de aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano. Er zijn natuurlijk meerdere soorten piano’s te koop, die allemaal hun eigen aandachtspunten kennen. Ben je op zoek naar een akoestisch exemplaar, houdt dan rekening met de onderstaande tips.

Allereerst: geniet ervan, maar wees kieskeurig met het kopen van een akoestische piano

Het kopen van een piano moet natuurlijk ook leuk zijn. Dus neem vooral je tijd. Aandacht behoort zelf tot de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano. Neem daarom geen overhaaste beslissingen. Kijk en vergelijk, probeer en overweeg en laat je niet gek maken. Koop pas wanneer je geen twijfel meer hebt.

Koop in een fysieke winkel

Je kunt tegenwoordig vrijwel alles online aanschaffen. Dat is het grote voordeel van het internet. Het is tegelijkertijd ook een nadeel. Sommige producten wil je nu eenmaal eerst proberen voordat je ze aanschaft. Dat geldt zeker voor een akoestische piano. Dit is een te belangrijke en grote investering om online te doen. Dat betekent echter niet dat je de online mogelijkheden niet moet gebruiken. Gebruik het internet om goed te oriënteren. Wat zijn de mogelijkheden? En de kosten? Kijk of er aanbieders zijn met naast een webwinkel ook een fysieke winkel. Zo kun je namelijk online exemplaren bekijken die je interessant lijken en deze in het echt aan de tand voelen. Wat je ook nooit moet onderschatten: gedegen advies van een professional. Een piano kan in eerste instantie perfect lijken, maar medewerkers in een goede winkel hebben verstand van wat wel en niet bij je past.

Denk na over de plek en het formaat van de piano

Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano hebben niet alleen te maken met de klank van het instrument. Vergeet niet dat je de piano ook ergens moet plaatsen waar deze past en niet in de weg staat. Hoe groot mag de piano zijn? Zorg ervoor dat je dit weet voordat je de winkel bezoekt. Je wilt niet in de situatie komen dat je een piano hebt aangeschaft die helemaal niet (goed) past. Neem de beschikbare maten op en kijk welke piano’s qua formaat passen en welke niet.

Elke piano heeft zijn eigen klank

Zeker als beginner ben je wellicht geneigd te denken: een piano is een piano. Voor het ongeoefende oor klinkt elke piano wellicht identiek. Dit is echter zeker niet het geval. Elke piano heeft zijn eigen klank. Dit hoor je duidelijk wanneer in de winkel diverse piano’s naast elkaar bespeeld worden. Wat vind jij een mooie klant? De vorm van de piano is hierop van invloed. Zo geeft een piano met een hogere kast vaak ook een vollere klank. Voller wil niet direct zeggen mooier. Uiteindelijk wordt het namelijk jouw piano en bepaal jij zelf wat je mooi vindt en wat hierbij past.

Test verschillende aanslagen uit

Wanneer het aankomt op aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano, wordt een belangrijk onderdeel nog wel eens vergeten. Mensen zijn vaak geneigd zich blind te staren op de vormgeving en de klank, maar vergeet ook zeker de toetsaanslag niet. De toetsaanslag is hoe de piano voelt. Dat is van cruciaal belang, want uiteindelijk zul je veel beter spelen op een piano waarvan het gevoel bij je past. Probeer dan ook zeker op dit gebied diverse modellen uit. Zeker voor kinderen is het van belang hoe zwaar de aanslag is, maar ook veel (beginnende) volwassen pianospelers vinden het fijn om een exemplaar met een lichte toetsaanslag aan te schaffen.

Het oog wil ook wat?

Nog een van de aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano waar mensen misschien wel eens aan voorbij gaan: het oog wil ook wat. Een piano is namelijk meer dan een instrument alleen. Het is haast een soort meubelstuk in je kamer. Wat voor piano je ook koopt; deze heeft een impact op de uitstraling van de ruimte. Voor sommige mensen is dit belangrijk, voor anderen niet. Het heeft er wellicht ook mee te maken waar de piano komt te staan. Is dit de woonkamer, dan wil je waarschijnlijk zorgen voor een piano die mooi bij de rest van het interieur past. Laat dit meewegen in je beslissing. Dat betekent niet dat je moet gaan voor een exemplaar dat er mooi uitziet, maar niet lekker speelt: het betekent vooral dat bij twijfel tussen twee modellen het uiterlijk de doorslag zou kunnen geven.

Leer online spelen

Goed, dan heb je de ideale piano gevonden, maar je moet nog wel leren spelen. Bij ons kun je piano leren spelen op je laptop of piano leren spelen op je tablet. Zo lang je een computer en internetverbinding hebt, kun je bij OnlinemuziekCursus.nl muzieklessen volgen. Wij bieden je voor een vast bedrag 24/7 onbeperkt toegang tot lessen, en mocht je daarna verder willen dan hebben we nog vele vervolg lessen.

Naast online pianoles kun je bij ons ook terecht voor:

Reactie plaatsen