Essentiële gitaartechnieken voor popmuziek
10 augustus 2013 

Essentiële gitaartechnieken voor popmuziek

De gitaar wordt veelal geprezen om haar flexibiliteit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel op een gitaar te bespelen. Toch is niet elk genre hetzelfde voor ons favoriete snaarinstrument. Slaggitaar spelen voor een popnummer is heel andere koek dan de solo van een heavy metal nummer. Hieronder lees je wat de essentiële gitaartechnieken zijn voor het genre popmuziek.

Akkoorden

Popmuziek draait grotendeels om melodie en dan met name de zangmelodie. Zonder akkoorden is een melodie echter nergens. Die akkoorden kunnen uitstekend worden verzorgd door een gitaar. Om goed slaggitaar te spelen, moet je in het ritme blijven en snel akkoorden kunnen overpakken. Daarnaast helpt het als je alle basisakkoorden en populaire varianten daarop uit je hoofd kent. Wanneer je over Dsus 4 of Am7 twijfelt, is het tijd om je theoretische kennis iets uit te breiden.

Pentatonische toonladderGitaar technieken voor popmuziek

Zo nu en dan moet je tijdens een popnummer een solo spelen. Die is technisch vaak niet al te indrukwekkend, maar de melodie moet pakkend zijn. Wanneer je willekeurige toonladders op en neer speelt, speel je vooral je publiek in slaap. De pentatonische toonladder biedt uitkomst, want die valt bijna altijd goed in het gehoor. Dat betekent niet dat je zomaar op je lauweren kunt rusten als je in de schijnwerpers staat, want de pentatonische toonladder is echt geen alles oplosser.

Zingen en spelen

Het refrein speelt in popmuziek een grote rol. Negen van de tien keer herken je een popnummer aan het refrein. Daarom is het handig als je kunt zingen en spelen, want dan kun je het refrein de wind in de zeilen geven door een harmonie te zingen en ondertussen precies de goede akkoorden te spelen.

Multi-instrumentalist

Popmuziek maken op je gitaar is geen dagtaak. Je kunt al heel snel heel leuke dingen op je gitaar spelen. Daarom is het niet onverstandig je muzikaal te verdiepen in andere instrumenten. Leer basgitaar zodat je je eigen gitaarspel beter met de bas kunt laten samenwerken. Leer keyboard zodat je talloze accenten kunt toevoegen aan je akkoordpartijen. Wie meerdere instrumenten bespeelt, wordt altijd gewaardeerd in popmuziek!

Reactie plaatsen