Essentiële gitaartechnieken voor heavy metal
14 augustus 2013 

Essentiële gitaartechnieken voor heavy metal

Niet iedere gitarist droomt van melodische akkoordprogressies, pentatonische solo’s en een publiek dat vrolijk mee wuift. Sommige gitaristen zoeken de duisterdere kant van de muziek op en verkiezen heavy metal boven elk ander genre. Het geluid van scheurende gitaren, whammy bars die gillende noten op het publiek loslaten en drumstellen die helemaal aan gort worden geslagen… dat is hun ideaal. Maar welke technieken heb je nodig om fatsoenlijk heavy metal te spelen?

Accuratesse

Leken denken nog wel eens dat heavy metal vooral draait om je gitaar van de trap gooien en over de daardoor ontstane ruis keihard te brullen. Niets is minder waar. In de heavy metal draait alles juist om precisie en accuratesse. De kilo’s distortion mogen kleine foutjes dan wel verhullen, zonder precieze techniek creëer je vooral veel ruis.

SnelheidEssentiële gitaartechnieken voor heavy metal

Wie twintig seconden een heavy metal nummer beluistert, wordt zonder twijfel omver geblazen door het tempo en de duizenden noten die in het rond vliegen. Heavy metal is over het algemeen snel. Daardoor heb je een goede speeltechniek nodig. Niemand zit te wachten op een metal nummer met het tempo van een ballade. Snel spelen leer je door langzaam te beginnen en altijd met een metronoom te oefenen.

Techniek

Je plectrum moet je beste vriend zijn als metal gitarist. Daarnaast moet je snel grepen kunnen overpakken. Als je echt het zware spul wilt spelen, zal je ook veel tijd moeten investeren in snelle loopjes en krijsende solo’s. Tokkelen komt bij metal amper aan bod.

Versterkers en gitaren

Metal fanaten horen gelijk het verschil tussen een versterker van honderd euro en een versterker van tweeduizend euro. De kwaliteit van de distortion is namelijk gelijk hoorbaar. Voor een lekker scheurend geluid heb je een degelijke versterker nodig en het liefst een grote speakerkast. Gitaren zijn een stuk minder specialistisch, maar een metal gitaar kan niet zonder humbucker in de brugpositie. Houd er daarnaast rekening mee dat je je gitaar misschien moet omstemmen. Dat is voor de gitaarspelers met een Floyd Rose nog wel eens een bron van frustratie.

Reactie plaatsen