Onderhoud van je piano

Wanneer je een piano hebt aangeschaft, wil je natuurlijk dat deze in zo’n goed mogelijke staat blijft. Het is daarom belangrijk om goed op te letten waar je de piano neerzet. Het is een vrij kwetsbaar instrument, en zaken als temperatuur en vochtigheid kunnen veel invloed hebben op onder andere de kwaliteit van het geluid dat er uit komt.

Temperatuur

Te hoge en te lage temperaturen zijn niet goed voor een piano, deze kan hierdoor sneller ontstemd raken. De temperatuur van de ruimte waarin je de piano zet moet dan ook tussen de 8 en 32 graden liggen. De beste temperatuur voor een piano is rond de 20 graden (kamertemperatuur). Ook teveel zon is niet goed voor een piano; dat kan onder andere de lak aantasten. Heb je thuis geen plek uit de zon voor je piano, dan is het wijs om een hoes voor je piano te kopen, of de gordijnen in die ruimte goed dicht te houden wanneer het buiten zonnig is.

VochtigheidOnderhoud piano

Net als hele hoge of lage temperaturen of grote temperatuurverschillen, zijn grote verschillen in luchtvochtigheid ook niet goed voor piano´s. Het beste is het wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte waarin de piano staat telkens op het zelfde niveau wordt gehouden, maar dat kan zonder professionele apparatuur lastig zijn. Het beste is om ongeveer 50 tot 70 procent relatieve luchtvochtigheid te hebben (relatieve luchtvochtigheid is het percentage waterdamp van de maximale hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit).

Luchtbevochtiger

Wanneer het vriest daalt de luchtvochtigheid in Nederland soms sterk, het kan aflopen tot maar 20 procent. Dit kan heel schadelijk zijn voor bijna alle onderdelen van je piano. Vooral voor de zangbodem kan dit erge gevolgen hebben; er kunnen stukken loslaten of scheuren in komen. Ook kan de piano erg vals worden als de luchtvochtigheid te laag is. Het is sterk aan te raden om een luchtbevochtiger aan te schaffen wanneer je een piano koopt, en die – zeker in de winter – te gebruiken. Op die manier blijft de vochtigheid van de lucht in je huis telkens ongeveer gelijk. Een luchtbevochtiger kun je vanaf ongeveer 40 euro kopen, en is een goede investering. Het zal je veel geld schelen aan onderhoudskosten voor je piano!

Reactie plaatsen