Piano: kopen of huren?

Wanneer je hebt besloten pianoles te nemen, lijkt een logische volgende stap de aanschaf van een piano. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er is een hoop aanbod op het gebied van piano’s, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een piano is duur, reken er op ten minste 300 euro kwijt te zijn aan een redelijke studiepiano (een echt goede piano kan duizenden euro’s meer kosten).

Piano kopen of hurenDaarom is het aan te raden naar een vakhandelaar te gaan wanneer je een piano wilt kopen. Deze zal je bijna altijd adviseren een piano van een bekend en gerenommeerd merk aan te schaffen. Dit is niet zonder reden, er zijn namelijk verkopers die ‘fantasiemerken’ verkopen: piano’s van een verzonnen of niet meer bestaand merk, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding op zijn zachts gezegd scheef ligt.

Wil je toch liever iets minder geld uitgeven, dan kan het een goed idee zijn om naar een tweedehands piano op zoek te gaan. Wel is hierbij de kans aanwezig dat een piano versletener is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Wanneer je toch besluit een piano aan te schaffen van een particulier, is het verstandig om een taxatierapport op te laten stellen door bijvoorbeeld een vakhandelaar of pianotechnicus.

Weet je nog niet helemaal zeker of pianospelen jouw ding is, en lijkt een piano kopen een te grote stap, dan is huren misschien een optie. Het grootste voordeel van huren, is dat je niet perse aan je piano vastzit, mocht je beslissen dat je niet verder wilt gaan met spelen. Vaak verhuren vakhandelaren ook piano’s. Wanneer je bij hen huurt, kan het zo zijn dat wanneer je later besluit een piano bij dezelfde handelaar te kopen, je hier korting op krijgt. Dit heet ‘huur met recht van koop’. Je krijgt een periode om een piano uit te proberen, en kunt hem vervolgens voor iets minder dan de originele koopsom aanschaffen.

Reactie plaatsen