Wat is een drumstel?

Een drumstel is een groep van slagwerk instrumenten waarachter één persoon muziek maakt. Deze persoon noemen we een drummer. Een drumstel heeft een basisopstelling met een aantal trommels en bekkens. In deze basisopstelling is in elk geval een bass drum, een snare drum, twee of meer toms, een floor-tom, een hi-kat en bekkens opgenomen. Daarnaast kunnen koebellen, woodblocks, triangels, buisklokken en tamboerijnen deel uit maken van een drumstel.

Basisopstelling

De basis van een drumstel is de bass drum. Deze grote trommel is laaggestemd en heeft een diameter van ongeveer 60 cm. De bass drum wordt bediend door middel van een pedaal. Naast de grote trom staat een kleinere variant, de snare drum. Samen met de hi-hat en de bass drum zorgt deze trommel voor het ritme. Een snar drum heeft meestal een diameter tussen de 28 en 40 cm. De twee of meer trommels die aan de bass drum zijn bevestigd zijn toms. Dit zijn cilindrische trommels zonder snaar. Door het vel al dan niet strak te spannen ontstaat een hogere of juist lagere klank.

Het meest gebruikelijke bij een drumstel is het gebruik van een higt tom en een mid tom. De high tom heeft meestal een diameter van 25 of 30 cm. De mid tom is groter, 30, 33 of 35 cm en levert daarom een lagere toon. De grootste tom, de low tom heeft een maat van 35 of 40 cm. De floor tom is een trommel op poten en is vrij groot (meestal 40 x 40 cm). Tot slot als basisonderdelen van een drumstel de hi-kat en de bekkens. Een hi-kat bestaat uit een standaard, waarop twee bekkens gemonteerd zijn. Het bovenste bekken wordt bediend met een pedaal, waardoor de bekken op en neer bewogen wordt, voor verschillende klanken. Bediening met een stok geeft nog meer klankvariaties.

Nog meer klanken

Drummen geeft meer variatie door de optionele muziekinstrumenten. Een koebel voor een drumstel bijvoorbeeld is een bel van brons of smeedijzer op een standaard. Door met een stok (mallet) op de bel te slaan ontstaat een klankvariatie, ten opzichte van de trommels. Een woodblock is een houten blok met een gleuf, waardoor een klantholte ontstaat, die bij het aanslaan een herkenbare korte, felle klank geeft. De triangel is een metalen slagwerkinstrument in een driehoekvorm, buisklokken is een reeks buizen, geordend als de toetsen op een piano en een tamboerijn is een handtrom met belletjes.

Wil je leren drummen bestel dan hier de online drumcursus, naast de drumlessen kun je bij ons ook terecht voor:

Reactie plaatsen